ANSA recomandă prudență la gătitul în aer liber

  • 18 Mai 2023 12:01
ANSA recomandă prudență la gătitul în aer liber

Înainte de sezonul estival, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu recomandări și sfaturi utile privind gătitul în aer liber, transmite MOLDPRES.

Potrivit instituției, gătitul în aer liber la temperaturi calde de primăvară și vară oferă situația ideală pentru multiplicarea agenților patogeni și provoacă riscul apariției toxiinfecțiilor alimentare.

În aer liber, bucătarii trebuie să ia o atitudine deosebită la pregătirea și depozitarea alimentelor pentru a fi preparate în special la grătar. „Înainte de a încinge grătarul, asigurați-vă că toate instrumentele de gătit și suprafețele pe care se vor pune alimentele sunt curate și au fost igienizate cu săpun și apă fierbinte, apoi uscate bine. Asigurați-vă cu un set de ustensile pentru produse crude și cu un alt set pentru alimente gătite. Folosind doar un set de ustensile este garantat că veți transfera agenți patogeni din produsele crude la alimentele gătite.  Decongelați bine toate alimentele congelate înainte de a le găti sau, cel puțin, verificați dacă sunt proaspăt preparate”, indică ANSA.

De asemenea, specialiștii Agenției atenționează că transportarea alimentelor în pungi răcite și păstrarea la rece până când este timpul să mănânci va încetini creșterea agenților patogeni.

„Vă recomandăm să consumați produse alimentare cu responsabilitate și să respectați cerințele de igienă și siguranța la etapa gătirii lor”, rezumă Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojuranl Chișinău
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău