ANSA: Procurați citricele doar din locuri special amenajate și înregistrate oficial de Agenție

  • 24 Ianuarie 16:00
ANSA: Procurați citricele doar din locuri special amenajate și înregistrate oficial de Agenție

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a venit astăzi, 24 ianuarie, cu o serie de recomandări pentru consumatorii care procură citrice în perioada rece a anului.

Potrivit ANSA, la plasare pe piață, citricele nu conțin reziduuri de pesticide ce depășesc limitele maxime admisibile. Totuși, cantități mici de pesticide autorizate, precum tiabendazolul și imazalilul, pot fi prezente pe cojile acestora. Pesticidele sunt aplicate pe coaja citricelor pentru combaterea bolilor cauzate de mucegaiuri sau bacterii, iar consumul regulat al acestora poate prezenta risc pentru sănătatea umană. În aceste condiții, inspectorii ANSA recomandă evitarea consumului cojilor de citrice, atât la prepararea băuturilor, cât și a deserturilor.

Astfel, vine cu recomandări:

-Procurați citricele doar din locuri special amenajate și înregistrate oficial de Agenție.

-Atrageți atenția ca acestea să fie: curate, întregi, sănătoase, fără urme de mucegai, fără deteriorări cauzate de dăunători sau de îngheț.

-Verificați marcajul la raft al produselor, întrucât vânzătorii sunt obligați să informeze consumatorii cu privire la substanțele chimice utilizate la prelucrarea citricelor.

-Solicitați, de la vânzători, documente care confirmă siguranța produselor expuse spre comercializare, precum rapoartele de încercări de laborator la conținutul de reziduuri de pesticide.

-În cazul tuturor citricelor este indicat să le înmuiați în apă timp de 30-60 de minute. Dacă nu dispuneți de acest timp, puteți să adăugați bicarbonat de sodiu în apă și să le țineți în jur de 10-15 minute, după care le clătiți bine sub apă curgătoare.

În scopul asigurării consumatorilor cu produse sigure pentru consum, pe parcursul anului 2023, inspectorii Agenției vor preleva 400 de probe de produse alimentare de origine vegetală pentru monitorizarea respectării limitei maxime admisibile a reziduurilor de pesticide.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Fri
2
Sat
-0
Sun
-3
Mon
-2
Tue
-2
Arhivă Radio Chișinău