ANSA îndeamnă cetățenii să aibă mai multă grijă de animale în zilele cu temperaturi caniculare

  • 17 Iulie 16:03
ANSA îndeamnă cetățenii să aibă mai multă grijă de animale în zilele cu temperaturi caniculare

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează proprietarii/îngrijitorii de animale, să fie prudenți și să ia măsuri rezonabile de protecție a vietăților din proprietate, oferindu-le furajare și hidratare corespunzătoare, în contextul în care Republica Moldova se află sub Cod galben de caniculă.

Astfel, aceștia trebuie să verifice starea animalelor domestice la intervale regulate și să întreprindă măsurile necesare, pentru a evita riscurile inutile la care pot fi supuse.

Necesitatea asigurării cu apă potabilă a animalelor, este alimentată suplimentar de avertizarea meteorologică, cu privire la temperaturi ale aerului ce vor depăși cotele de +33°C. 

Valorile de referință de apă zilnică pentru animalele de fermă și de companie care pot varia în funcție de sistemul de creștere, de starea fiziologică a animalului, de rațiile furajere, condițiile adăpostirii, temperatura mediului ambiant și umiditatea, anotimp etc., le puteți găsi accesând tabelul cu necesarul de consum de apă pe categorii de animale.

Cele mai eficient adăpost contra perioadelor de căldură extremă sunt cele care protejează animalele de razele directe ale soarelui și permit vântului să le răcorească.

Aceste criterii sunt extrem de importante atunci când se optează pentru tipul și locația adăpostului, notează reprezentanții ANSA.

În cazul în care nu se oferă suficient spațiu pentru animale, există riscul de sufocare prin aglomerare în adăpost.

Este important, ca fiecare animal, să aibă suficient spațiu pentru a se întinde simultan, din moment ce acest lucru ajută la răcirea organismului.

Uneori, poate fi necesară separarea animalelor în grupuri mai mici, din moment ce tendința de grup poate determina ca animalele să se grupeze în jurul unei singure surse de apă sau furajare. În condiții de temperaturi ridicate, se recomandă creșterea spațiului alocat per cap de animal cu minimum 10%.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-2,26
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sun
1
Mon
3
Tue
3
Wed
4
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău