ANSA | Cum să evităm toxiinfecțiile alimentare, provocate de cele mai periculoase alimente, consumate vara

  • 24 Iunie 2019 15:35

Soarele, canicula și alimentele perisabile reprezintă una dintre cele mai periculoase combinații în sezonul cald. Băuturile și mâncarea alterate, alături de fructele și legumele insuficient spălate pot provoca toxiinfecții alimentare ale căror simptome se fac simțite la câteva ore de la consum.

Cele mai periculoase alimente asociate cu apariția unor afecțiuni digestive, în special pe timpul verii, sunt carnea, mezelurile, ouăle, produsele lactate și bucatele cu risc sporit, care sub influența temperaturilor înalte pot crea un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea microflorei.

Pentru a evita situațiile în care, pot fi achiziționate  produse neconforme, care pot pune în pericol sănătatea și chiar viața dvs., ANSA recomandă consumatorilor să fie atenți la câteva aspecte:    

- Să achiziționeze produse alimentare din locuri autorizate în conformitate cu legislația din domeniu;

- În cazul constatării unor nereguli să depună reclamațiile respective în conformitate cu legislația în vigoare către Subdiviziunele Teritoriale ANSA. Reclamațiile pot fi înăintate și prin: linia fierbinte ANSA 080080033 sau poșta electronică: [email protected]

- Produsele alimentare, în special cele perisabile, trebuie să fie plasate spre comerț în condiții termice necesare;

- Totodată, toate produsele alimentare trebuie să fie asigurate cu un marcaj, ce ar aduce la cunoștința consumatorilor despre toate mențiunile prevăzute în legislație. Informația de pe etichetă trebuie să cuprindă: denumirea produsului, numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, cantitatea netă sau volumul de produs, data durabilității minimale sau data limită de consum, țara de origine, condițiile speciale de păstrare și/sau condițiile de utilizare, declarația nutrițională și instrucțiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar;

- Integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării și a comercializării. Ambalajul trebuie să fie curat, nedeteriorat, să nu prezinte  semne de bombaj;

- Transportarea produselor alimentare în perioada respectivă trebuie să fie în cel mai scurt timp posibil;

- După procurare, păstrați produsele conform indicațiilor înscrise de producător pe ambalajul produsului.

 Pentru cei ce inițiază de a organiza ceremonii, festivități banchete aducem la cunoștință

  • Organizarea și petrecerea festivităților și altor evenimente au dreptul de a o practica numai operatorii din businessul alimentar;
  • Produsele alimentare folosite la prepararea bucatelor, necesită a fi achiziționate, in mod obligatoriu de la agenți economici autorizați, să fie însoțite de certificatele necesare, conform legislației în vigoare,pentru a facilita, în caz de necesitate, trasabilitatea acestor produse, se interzice recepția materiei prime, produselor alimentare din locuri neautorizate (inclusiv celor produse în condiții casnice);

Luând în considerație că, în multe cazuri de toxiinfecții alimentare cauza care a adus la deteriorarea bucatelor și producerea toxiinfecțiilor alimentare a fost luarea bucatelor după finisarea ceremoniilor și păstrarea în condiții casnice, cu servirea ulterioară într-o perioadă următoare, ANSA recomandă evitarea acestor practici.

O atenție ANSA recomandă de a fi acordată organizării unor ieșiri familiare, meselor în aer liber. Produsele alimentare trebuie să fie alese cu mare atenție, fiind excluse produsele gata și ușor perisabile, ce necesită regim termic special pentru păstrare. Totodată, se recomandă folosirea ambalajelor izotermice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău