ANSA atenționează că soarele, canicula și alimentele perisabile reprezintă una dintre cele mai periculoase combinații în sezonul cald

  • 30 Iulie 2021 14:05
ANSA atenționează că soarele, canicula și alimentele perisabile reprezintă una dintre cele mai periculoase combinații în sezonul cald

Având în vedere condițiile meteo care prevăd pentru perioada următoare temperaturi caniculare, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) reamintește consumatorilor și vine cu unele sfaturi și recomandări pentru protejarea împotriva riscului de a cumpăra și consuma produse alimentare în acestă perioadă.

 
Soarele, canicula și alimentele perisabile reprezintă una dintre cele mai periculoase combinații în sezonul cald. Băuturile și mâncarea alterate, alături de fructele și legumele insuficient spălate pot provoca toxiinfecții alimentare ale căror simptome se fac simțite la câteva ore de la consum, se arată în comunicatul insttuției.
 
Cele mai periculoase alimente asociate cu apariția unor afecțiuni digestive, în special pe timpul verii, sunt carnea, mezelurile, ouăle, lactatele, peștele. Sub acțiunea arșiței și a umezelii specifice acestui sezon, se creează mediul perfect pentru înmulțirea unor microorganisme periculoase, precum bacterii, virusuri, paraziți.
Pentru a evita situațiile în care, pot fi achiziționate produse neconforme, care pot pune în pericol sănătatea și chiar viața dvs, ANSA recomandă consumatorilor să fie atenți la câteva aspecte:
▪ achiziționarea produselor alimentare din locuri autorizate în conformitate cu legislația din domeniu;
▪ existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse produsele alimentare;
▪ citiți cu atenție eticheta produselor pentru a vă informa privitor la calitatea și compoziția produsului;
▪ informația de pe etichetă trebuie să cuprindă: denumirea produsului, numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, cantitatea netă sau volumul de produs, data durabilității minimale sau data limită de consum, țara de origine, condițiile speciale de păstrare și/sau condițiile de utilizare, instrucțiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar.
▪ integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportării, depozitării și a comercializării. Ambalajul trebuie să fie curat, nedeteriorat, să nu prezinte semne de bombaj;
▪ fiți atenți la igiena personalului care vă deservește și la condițiile sanitare de comercializare a alimentelor.
▪ verificați senzorial calitatea produselor alimentare pe care intenționați să le procurați (culoare, miros, aspect, gust etc.).
▪ după procurare, păstrați produsele conform indicațiilor înscrise de producător pe ambalajul produsului (temperatura de păstrare, umiditatea etc.);
▪ transportarea produselor alimentare în perioada respectivă trebuie să fie în cel mai scurt timp posibil;
În cazul constatării unor nereguli să depună reclamațiile respective în conformitate cu legislația în vigoare către Subdiviziunele Teritoriale ANSA.
 
Reclamațiile pot fi înăintate și prin: linia fierbinte ANSA 080080033 sau poșta electronică: [email protected]
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:3,09 m/s
Tue
28
Wed
29
Thu
22
Fri
25
Sat
23
Arhivă Radio Chișinău