ANSA: Atenționări importante pentru siguranța alimentară în perioada caniculară

  • 08 Iulie 10:05
ANSA: Atenționări importante pentru siguranța alimentară în perioada caniculară

Luna lui cuptor și-a intrat în drepturi. Zile de foc se așteaptă și în această săptmână. O perioadă cu condiții favorabile pentru dezvoltarea microorganismelor de alterare a produselor alimentare precum bacteriile, drojdiile și mucegaiurile. Cele mai periculoase sunt bacteriile patogene : E.coli, Salmonella, Listeria monocytogenes – principalele cauze ale toxiinfecțiilor alimentare (la temperaturi ridicate se înmulțesc rapid), informează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Întru evitarea situațiilor neplăcute pentru consumatori, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vine cu o serie de recomandări importante atât pentru comercianții de produse alimentare, cât și pentru cumpărători.

1.De reținut operatorilor din domeniul alimentar:

  • Asigurați-vă că personalul întreprinderii Dvs este, la fel, conștient de pericolele creșterii bacteriene rapide;
  • Alimentele ușor perisabile precum carnea, produsele din carne, lactatele, produsele de patiserie, etc. se păstrează la o temperatură mai mică de 8 oC, (preferabil mai mică de 5oC);
  • Odată gătite sau reîncălzite corespunzător, alimentele fierbinți trebuie păstrate la temperaturi de peste 63 oC;
  • Produsele culinare, deja reci, se comercializează la o temperatură mai mică de 4 oC.
  • Carnea, peștele și legumele trebuie procesate pe sectoare diferite, iar interacțiunea dintre materia primă și produsul finit trebuie evitată;
  • Se permite retragerea produselor alimentare, pe perioade limitate, din spațiile cu temperatură controlată pentru activitățile de preparare, transport, depozitare, expunere și servire a mesei, fără ca aceasta să creeze riscuri pentru sănătate;

!!! Nu se permite comercializarea produselor culinare și a produselor de patiserie la temperatura ambientală, direct în secția comercială sau pe suprafața vitrinelor frigorifice;

!!! Dacă lanțul criogenic a fost întrerupt pe o perioadă mai mare de 2 ore, produsele alimentare se retrag din circuitul alimentar și nu trebuie comercializate, pentru a nu pune în pericol sănătatea consumatorilor.

Asigurarea temperaturii optime de comercializare a produselor alimentare:

  • Este important să creșteți frecvența monitorizării temperaturii în vitrine frigorifice și congelatoare, pentru a garanta că alimentele rămân sigure;
  • Înregistrările de temperaturi sunt esențiale, în special, atunci când s-au depistat abateri;
  • Dacă se constată că frigiderele și congelatoarele depășesc limitele critice de temperatură, verificați setările/termostatele, deoarece ar putea fi necesare ajustări, pentru a ține seama de temperaturile exterioare mai ridicate;
  • Pe perioada caniculară, frigiderele și congelatoarele pot fi transferate într-o zonă mai răcoroasă a unității comerciale, unde există o bună circulație a aerului/ventilație;
  • Controlul temperaturii este esențial, prin urmare, ar trebui să fie utilizate numai aparate de bună calitate și întreținute corespunzător;
  • Asigurați-vă că frigiderele și congelatoarele nu sunt supraîncărcate, sunt curate, bine organizate, iar alimentele crude separate de cele gătite.

De reținut consumatorilor:

  • Evitați transportarea produselor alimentare timp îndelungat după procurare și păstrați-le la temperaturi optime;
  • Păstrați alimentele la temperaturi sigure atât pentru servire, cât și pentru depozitare: microorganismele se pot înmulți foarte rapid dacă alimentele sunt păstrate la temperatura camerei. Un frigider setat la sub 5°C va proteja majoritatea alimentelor în termenul de consum;
  • Nu lăsați alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de 2 ore;
  • Păstrați alimentele gătite fierbinți (mai mult de 63°C) înainte de servire;
  • Evitați decongelarea alimentelor la temperatura camerei (se recomandă decongelarea la frigider);

Stimați Consumatori, în cazul constatării unor nereguli sunteți în drept să depuneți reclamațiile respective, în conformitate cu legislația în vigoare, în adresa subdiviziunilor teritoriale ANSA sau la adresa electronică: [email protected], fără să puneți în pericol viața Dvs și a celor dragi!

Pentru informații și consultații puteți apela la linia verde: 022 – 511 – 511 / Viber: 067675544.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău