ANSA ar putea să rateze vaccinarea vulpilor în acest an

  • 02 Octombrie 2019 13:52
ANSA ar putea să rateze vaccinarea vulpilor în acest an

Comisia parlamentară agricultură și industrie alimentară a Parlamentului va solicita convocarea Comisiei antiepizootice excepționale republicane în legătură cu vaccinarea vulpilor.

Decizia s-a luat după ce s-a constat că vaccinarea planificată pentru acest an se amână pe motiv că la licitația pentru selectarea executorului s-a înscris un singur ofertant, iar ca urmare concursul a fost anulat, transmite IPN.

În cadrul audierilor organizate în comisia parlamentară, reprezentanței Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au declarat că va fi prima experiență a Republicii Moldova de a vaccina vulpile cu distribuție aeriană a vaccinului. În baza unei hotărâri de Guvern, a fost elaborat un caiet de sarcini. Licitația trebuia să se facă în iulie. Timp de 45 de zile, a fost depusă o singură ofertă. Licitația a fost anulată. Concursul repetat urmează să aibă loc la mijlocul lunii noiembrie. Secretarul Comisiei, Nicolae Ciubuc, a precizat că , în acest fel, anul acesta nu se va mai reuși vaccinarea vulpilor.

Radu Mudreac, președintele Comisiei, a menționată că situația critică. Urmează să fie expediat un demers către Comisia antiepizootică, ca aceasta să convoace pentru a identifica o soluție. Eventual, procurarea vaccinurilor dintr-o unică sursă, în lipsa unei licitații.

În 2017-2018, au fost înregistrate 128 de cazuri de rabie, 20% fiind la vulpi. În 2002 din cauza rabiei a decedat un copil din Drochia. În 2016, a murit un bărbat din Căușeni, iar anul curent din cauza rabiei a murit un copil de 11 ani din municipiul Chișinău.

Populația de vulpi din Republica Moldova, conform datelor Institutului de Zoologie, este de aproximativ 36 de mii, densitatea lor fiind de 10-12 exemplare la o mie de hectare, de zece ori mai mare decât numărul optim al acestei specii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău