ANSA anunță despre identificarea a patru cazuri de pestă porcină africană înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova

  • 15 Februarie 2023 10:42
ANSA anunță despre identificarea a patru cazuri de pestă porcină africană înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova

În perioada 7-14 februarie, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV), prin încercările de laborator, a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în probele recoltate de la porcii domestici din patru gospodării non-profesionale din s. Tomai (3) și s. Covurlui (1), r-l Leova. Imediat ce Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Cantemir (cu raza de acoperire r. Leova) a fost notificată despre rezultatul testărilor de laborator, aceasta a demarat acțiunile stabilite pentru combaterea și eradicarea focarului, anunță ANSA.

Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent în cazul îmbolnăvirii sau pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți și totodată să nu utilizeze în hrana acestora cereale proaspăt recoltate, resturi culinare, care de asemenea pot determina îmbolnăvirea porcilor cu virusul pestei porcine africane și să respecte cu strictețe cerințele minime de biosecuritate.

Tot în acest context, solicităm cetățenilor de a nu procura produse alimentare din locuri neautorizate, precum și de a nu procura produse alimentare din carne de porc din țările vecine în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

Reiterăm că în cazul morții și nimicirii porcilor din cauza PPA, despăgubiri vor primi doar proprietarii a căror animale au fost identificate și înregistrate în conformitate cu prevederile Legii nr. 231/2006 privind identificarea și înregistrarea animalelor, precum și prevederile art. 18 din Legea nr. 221/2007 privind activitatea sanitară veterinară.

Agenția este dispusă să acorde persoanelor care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora recompense în mărime de 50 euro pentru fiecare cadavru notificat.

Mai multe detalii despre aceste focarii sun disponibili pe:

https://ansa.gov.md/.../agen%C8%9Bia-na%C8%9Bional%C4%83...

Focarele active de PPA sunt disponibile pe Harta Focarelor Active de Boli ale Animalelor Oficial Notificabile:

https://ansa.maps.arcgis.com/.../interactiv.../index.html...

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău