ANSA a suspendat procedura de import al unui lot de cerbi din Ucraina în Republica Moldova

  • 24 Aprilie 19:20
ANSA a suspendat procedura de import al unui lot de cerbi din Ucraina în Republica Moldova

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță despre neadmiterea importului unui lot de animale (cerbi) din Ucraina în Republica Moldova. Pentru moment, această procedură a fost suspendată, iar autoritățile caută soluții pentru a remedia situația în cadrul legal, transmite MOLDPRES.

Potrivit ANSA, la data de 22 aprilie 2024, la punctul de inspecție la frontieră Criva-Mămăliga, inspectorii pe domeniul veterinar din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au examinat un lot de animale (cerbi) cu acte de însoțire, care nu corespundeau cadrului legal stabilit între Ucraina și Republica Moldova.

Astfel, Certificatul veterinar prezentat inspectorilor ANSA, precum și conținutul acestuia, nu corespundea modelului de certificat sanitar - veterinar pentru astfel de specii de animale, care a fost agreat în anul 2022 între Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Autoritatea Veterinară din Ucraina.

„Mai mult, nu corespundeau nici datele de identificare a animalelor cu cele reflectate în documentul prezentat, iar agentul economic nu era înregistrat în sistemul informațional TRACES (Trade Control and Expert System)”, explică sursa citată.

Operațiunea de import a lotului de animale (cerbi) a fost sistată temporar pentru a găsi soluții optime pentru agentul economic și pentru animale.

Operatorul a fost informat despre procedurile de înregistrare în sistemul informațional TRACES, iar inspectorii ANSA de comun cu colegii din cadrul Autorităților din Ucraina depun toate eforturile pentru a soluționa problema și pentru a obține de la Autoritatea pe domeniul veterinar din țara vecină garanțiile de sănătate a animalelor (în conformitate cu modelul de certificat sanitar veterinar agreat anterior). „Se depun eforturi pentru a găsi soluții optime, astfel încât să nu fie afectată nici starea de sănătate a efectivelor de animale domestice sau din fauna sălbatică din Republica Moldova”, rezumă Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

În legătură cu situația creată, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă agenții economici să se informeze corect înainte de a efectua operațiuni de import ale animalelor și să se asigure că dispun de toate actele necesare (conform modelelor stabilite) înainte de a efectua procedura de import.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
35,52
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:5,66 m/s
Sat
27
Sun
28
Mon
24
Tue
26
Wed
27
Arhivă Radio Chișinău