ANRE ar putea stabili din nou prețurile plafon la carburanți. EXPERȚI: Este o practică greșită și comportă un caracter electoral
-
03 Februarie 2020 12:23
Prețurile la carburanți vor fi din nou stabilite de către Agenția Naționale pentru Reglementare în Energetică, a anunțat premierul Ion Chicu. El susține că, în prezent, legea reglementează rentabilitatea companiilor petroliere, dar nu există pârghii de verificare a costurilor. Experții atenționează că această practică este una greșită și comportă un caracter electoral. O relatare de Aliona Savca pentru Radio România Chișinău.
Șeful cabinetului de miniștri a anunțat într-un briefing că în această săptămână va fi finalizat un proiect de modificare a legii care prevede ca prețurile plafon la produsele petroliere să fie din nou stabilite de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. În opinia lui Ion Chicu, stabilirea prețurilor direct de către operatori nu este o practică bună.
„Conform legislației actuale, este reglementată rentabilitatea 10%, dar nu avem nicio pârghie să vedem costurile lor. Și aici au o mare flexibilitate mai ales la majorarea prețurilor. Se mai întâmplă și diminuări, ca săptămâna trecută, dar noi vrem să fie totul întemeiat. De aceea, o să revenim la plafonarea de către ANRE a prețurilor la carburanți.”
Expertul în energetică, Victor Parlicov, fost director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, consideră, însă, că stabilirea prețului plafon într-o piață concurențială este o decizie greșită.
„Singura abordare care ar da o soluție durabilă pentru această piață ar fi să intervină instituția responsabilă de concurență și să sancționeze eventualele practici anticoncurențiale pe această piață. Doar atunci când pe piața produselor petroliere operatorii vor duce o politică de prețuri independentă unul de altul și vor livra prin aceasta beneficii consumatorilor, consumatorii vor fi liniștiți. Orice altă încercare de a substitui o concurență sănătoasă prin tot felul de proptele administrative, nu a funcționat nicăieri și nu va funcționa nici în Republica Moldova. Un Guvern tehnocrat, cum s-au declarat, ar trebui să înțeleagă că mecanismele de intervenție pe această piață trebuie să țină de domeniul concurenței și să facă tot posibilului ca instituția responsabilă de concurență să-și facă bine treaba.”
Victor Parlicov a amintit că practica de a stabili prețuri plafon de către ANRE a existat anterior și nu a funcționat bine. Totodată, consumatorii nu vor avea posibilitate să verifice dacă agenția stabilește și calculează corect aceste prețuri plafon, deoarece ei nu au acces la aceste informații, a subliniat expertul.
El consideră că decizia Guvernul comportă mai mult un caracter electoral, în contextul în care, la sfârșitul acestui an, urmează să aibă loc alegeri prezidențiale.
„Deși s-a declarat un Guvern tehnocrat, inclusiv, prin acțiuni de genul acesta, plafonarea prețurilor pe piața produselor petroliere, știrbește din imaginea și, de fapt, confirmă ceea ce crede mai multă lume că este un Guvern care acționează strict în interes politic și în interesul politic a președintelui Dodon.”
Amintim că începând cu 2016, prețurile plafon la benzină și motorină erau stabilite de ANRE o dată la două săptămâni. În vara anului 2018 au fost aprobate noi modificări potrivit cărora ANRE urma să stabilească prețurile plafon o dată la 3 luni, doar dacă erau înregistrate devieri semnificative la cotațiile petrolului pe piața internațională. Dar, din martie 2019, potrivit altor modificări, ANRE a fost exclusă din procesul de reglementare a prețurilor la carburanți.