ANRE va publica PREȚURILE PLAFON de comercializare a combustibililor

  • 30 Mai 2016 19:21
ANRE va publica PREȚURILE PLAFON de comercializare a combustibililor

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va publica marți, 31 mai, în premieră, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei și gazului lichefiat, stabilite conform noii metodologii de calcul.

Stațiile PECO care vor afișa pe panouri prețuri mai mari vor fi sancționate și riscă chiar să-și piardă licența.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat astăzi, în cadrul unei ședințe publice valorile maximale ale marjei comerciale specifice aferente comercializării produselor petroliere. Astfel după amiaza zilei de marți, 31 mai,  ANRE urmează să publice pe pagina sa electronică prețurile plafon pentru produsele petroliere principale și pentru gazul lichefiat. Potrivit directorului general al ANRE, Sergiu Ciobanu, prețul plafon va fi stabilit conform noii Metodologii, care a intrat în vigoare la 13 mai curent. Potrivit lui Sergiu Ciobanu, un nou preț plafon va fi stabilit peste două săptămâni și așa va fi periodic.

„Marți la ora 13.00, pe site-ul ANRE, va fi plasat prețul plafon pentru produsele petroliere. Începând chiar de miercuri, a doua zi, de la ora 00.00, vor fi organizate verificări la benzinării. Prețul maximal la stațiile PECO trebuie să fie ca de pe site. Dacă nu se va respecta, vor fi aplicate sancțiuni drastice. Cel mai grav este riscul de a rămâne fără licență”, a constatat Sergiu Ciobanu.

Tot astăzi ANRE a decis să sancționeze 27 de comercianți la pompă pentru majorarea, zilele trecute, a prețului benzinei și motorinei cu abateri de la legislația în vigoare. De asemenea Agenția a cerut titularilor de licențe să lichideze abaterile constatate.

În replică, reprezentanții mai multor companii petroliere, printre care și Constantin Ivas, au respins acuzațiile ANRE, reproșând autorității în energetică că nu a făcut publice prețurile plafon, astfel că nu poate fi invocată abaterea de la lege. Totodată  aceștia au specificat că plafonarea prețurilor va duce la scăderea drastică a calității carburanților.

Amintim că săptămâna trecută, companiile petroliere au scumpit benzina în medie cu 60 de bani, iar motorina cu 1 leu și 10 bani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău