ANRE urmează să decidă majorarea tarifelor la energie electrică

  • 12 Februarie 2022 12:06
ANRE urmează să decidă majorarea tarifelor la energie electrică

Săptămâna viitoare, tariful la energie electrică pentru consumatorii casnici din centrul și sudul R. Moldova ar putea crește de la 1,51 lei la 2,16 lei pentru 1 kWh (fără TVA), iar pentru locuitorii din raioanele de nord - de la 2,04 la 2,46 lei.

Potrivit Infotag, acest lucru este prevăzut de proiectele de hotărâre ale Agenției naționale pentru reglementare în energetică (ANRE), care urmează să fie analizate de consiliul său de administrație în ședința publică din 16 februarie. Dacă vor fi adoptate, tarifele vor intra în vigoare din data publicării în Monitorul oficial, al cărui număr următor va apărea vineri, 18 februarie.

Premier Energy, care furnizează energie electrică în sudul și centrul țării, a insistat să fie majorat tariful până la 2,78 lei, motivând acest lucru printr-o creștere a prețului energiei electrice furnizate de compania de stat Energocom, prognozata depreciere a leului moldovenesc și abaterile de tarif. Companiile energetice din nord au propus majorarea tarifului de la 2,04 până la 3,06 lei.

Potrivit directorului general al ANRE, Veaceslav Untilă, tarifele vor fi majorate în două etape. Următoarea etapă a majorării este așteptată după 1 aprilie, când va fi semnat un nou contract de furnizare a energiei electrice. Prețul de achiziție poate crește semnificativ, din cauza creșterii puternice a prețurilor la gaze.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău