ANRE: Prețul la energia electrică nu va fi majorat cel puțin până în aprilie

  • 20 Noiembrie 2021 10:45
ANRE: Prețul la energia electrică nu va fi majorat cel puțin până în aprilie

Prețul la energia electrică pentru consumatorii finali nu va crește, chiar dacă Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a majorat astăzi tariful provizoriu la energia electrică produsă de Termoelectrica, CET Nord și alte câteva companii, susțin directorii instituției.

Tariful pentru consumatori nu va crește, chiar dacă întreprinderile producătoare și de distribuție vor acumula datorii, a precizat directorul ANRE, Octavian Calmâc.

„În pofida faptului că am majorat aceste prețuri, tarifele pentru consumatorii finali pentru energia electrică nu se vor schimba. Suntem conștienți că companiile de furnizare și cele de distribuție vor acumula devieri negative, dar ele vor fi examinate ulterior”, potrivit lui Octavian Calmâc.

Iar un alt director ANRE, Ștefan Creangă, a menționat că tarifele vor fi ajustate doar odată cu semnarea noului contract de livrare a energiei electrice, de la 1 aprilie 2022. 

„Tarifele pentru energia electrică pentru consumatorii finali vor putea fi revizuite după încheierea unui nou contract, care urmează să fie din aprilie. Licitația urmează să fie inițiată începând cu 1 ianuarie, respectiv, temei pentru o nouă examinare a tarifelor va fi posibilă doar după ce ANRE va aviza noul contract de procurare a energiei electrice de către ambii furnizori”, a declarat el.

Agenția Națională pentru reglementare în Energetică a aprobat un tarif provizoriu la energia electrică produsă de Termoelectrica. Acesta a crescut mai bine de două ori, de la 116 bani/kWh la 237 bani/kWh. A fost ajustat și tariful pentru energia termică – de la 1122 lei/Gcal (fără TVA) la până la 1772 lei/Gcal (fără TVA), o creștere cu peste cu 650 lei/Gcal. A crescut prețul de producere a energiei termice și electrice și de alte companii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:1,54 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău