ANRE a stabilit o nouă metodologie de calculare a prețurilor la produsele petroliere

  • 14 Iunie 11:12
ANRE a stabilit o nouă metodologie de calculare a prețurilor la produsele petroliere

De la 1 iulie va intra în vigoare o nouă metodologie de calculare a prețurilor la produsele petroliere, aprobată astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Noua metodologie prevede o marjă de comercializare a produselor petroliere angro și cu ridicata care va fi calculată de două ori pe an. Decizia ANRE i-a nemulțumit însă pe petroliști.

Metodologia aprobată pentru a doua jumătate a acestui an reglementează modul de formare a prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat. Metodologia presupune mecanismul prin care companiile petroliere, o dată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărui lot un preț maxim de comercializare. Acest preț se va baza pe cotațiile bursiere internaționale, marjele comerciale stabilite de către Agenție, cotele accizelor și cotele TVA.

Potrivit deciziei ANRE, operatorii de pe piața produselor petroliere nu au dreptul să majoreze prețurile până la intrarea în vigoare a metodologiei, adică până la 1 iulie.

Noua metodologie i-a nemulțumit pe petroliști, care consideră că nu le va acoperi cheltuielile și că ar favoriza companiile mari. Cristina Tâșcul, reprezentanta Asociației Investitorilor Străini.

Pe de altă parte, reprezentanții Agenției să-și eficientizeze activitatea și să-și diminueze cheltuielile. Ștefan Creangă, director ANRE.

Amintim că Parlamentul a decis să se revină la practică anterioară când Agenția stabilea prețurile la produsele petroliere în urma scumpirii în mai multe rânduri a carburanților începând cu luna decembrie anul trecut. În prezent companiile stabilesc singure prețurile, fiind doar obligate să nu depășească nivelul rentabilității de 10%. Totuși, mai mulți experți și politicieni susțin că ar exista înțelegeri de cartel între petroliști, fapt confirmat și de Consiliul Concurenței.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
31,24
Nori împrăștiați
Umiditate:55 %
Vint:4,63 m/s
Fri
24
Sat
21
Sun
23
Mon
26
Tue
26

Curs oficial BNM 05 August 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1695 -0.0820
USD 17.8563 -0.0224
RON 4.3040 -0.0169
UAH 0.6631 -0.0034
RUB 0.2450 -0.0005
Arhivă Radio Chișinău