ANRE | Dezbateri privind tariful la gaze, însoțite de proteste. Cu cât ar putea fi reduse tarifele pentru consumatorii casnici

  • 07 Martie 2018 15:32
ANRE | Dezbateri privind tariful la gaze, însoțite de proteste. Cu cât ar putea fi reduse tarifele pentru consumatorii casnici

Compania Moldova Gaz solicită o diminuare a tarifului final la gazele naturale cu 11 la sută, în timp ce Agenția Națională de Reglementare în Energetică cere o ieftinire cu 20 la sută. Pentru consumatorii casnici reducerea cerută de Moldova Gaz este de 6,5 la sută, iar ANRE vrea o micșorare de 12 la sută de la tariful actual.

O dezbatere publică la acest subiect a fost organizată astăzi de ANRE, în timp ce un grup de protestatari a manifestat la sediul instituției, fiind nemulțumiți de faptul că tarifele la gaz nu au fost diminuate mai demult. O decizie referitoare la modificarea tarifului la gaze urmează să fie luată într-o ședință ulterioară.

„De ce până acum tarifele nu au fost coborâte? De anul trecut trebuiau să fie coborâte tarifele. De doi ani se acumulează bani pe conturile Moldovagaz, un miliard jumătatea din buzunarul fiecăruia dintre dumneavoastră!”, s-a indignat unul dintre protestatari.

Referitor la motivul pentru care modificarea tarifelor a fost examinată cu întâziere s-a interesat și expertul în domeniul energeticii, Nicolae Mogoreanu:

„Tarifele care vor fi aprobate zilele acestea se utilizează de vreo 2-3, poate chiar patru luni deja. Prețul la gaze naturale s-a micșorat nu de alaltăieri. Întrebare către ANRE: Din care motive s-a tărăgănat?”

Consumatorul final nu va avea de pierdut, pentru că diferențele ce au survenit între timp la prețul gazelor naturale vor fi luate în considerare la aprobarea noilor tarife, a explicat directorul general al ANRE, Tudor Copaci.

„Cursul valutei se schimbă în fiecare zi, prețurile se schimbă în fiecare zi. În asta și constă mecanismul devierilor tarifare ce reglementează într-o măsură oarecare devierile acestea pozitive sau negative care se formează pe parcursul unei perioade. Consumatorul final, până la sfârșit, nu pierde, deoarece toate acestea se iau în considerare când se ajustează tarifele.”

Reprezentanții Moldovagaz au solicitat diminuarea tarifului actual cu 11 la sută, de la 5 545 lei pentru o mie de metri cubi, la 4 914 lei pentru o mie de metri cubi, reieșind din micșorarea prețului la gaze și aprecierea monedei naționale.

„Diminuarea prețului de procurare a gazelor naturale în cuantum, de 11,9 procente sau de la 199,7 dolari SUA pentru mia de metri cubi, la 178,5 dolari SUA. Este prețul contractual de procurare a gazelor naturale prognozat pentru anul de reglementare 2018.”

ANRE a cerut, pe de altă parte un tarif la gaze de 4420 de lei pentru o mie de metri cubi, cu 20 la sută mai mic față de cel în vigoare în prezent, stabilit în februarie 2016.

Menționăm că și premierul Pavel Filip a declarat anterior că ar exista premise pentru reducerea cu până la 20% a tarifelor. Mai mulți experți au atras atenția asupra faptului că, de la începutul acestui an, consumatorii plătesc mai mult pentru gazele naturale, pentru că prețul s-a diminuat. Ei au presupus că autoritățile intenționează să micșoreze tarifele în pragul alegerilor parlamentare. Și Partidul Acțiune și Solidaritate a depus un denunț la Procuratura Anticorupție prin care cere tragerea la răspundere penală a responsabililor din cadrul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică pe faptul neajustării la timp a tarifelor la gazele naturale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău