ANRE ar urma să plafoneze prețurile doar la benzina A95 și la motorină

  • 28 Iulie 2021 13:37
ANRE ar urma să plafoneze prețurile doar la benzina A95 și la motorină

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică ar urma să plafoneze prețurile doar la benzina A95 și la motorină, iar condițiile de licențiere pentru importatori ar urma să fie modificate, potrivit unui proiect de lege discutat astăzi la Parlament, care a provocat reacții contradictorii din partea operatorilor, consumatorilor și experților.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate și suspusă dezbaterilor publice până a fi înregistrată în Parlament. Inițiativa vine să corecteze erori ale legii votate în luna aprilie, pusă în aplicare de la 1 iulie și care a provocat turbulențe pe piață, inclusiv insuficiența unor categorii de carburanți. Printre principalele modificări propuse este ca ANRE să stabilească zilnic prețul maxim doar la benzina A95 și la motorină. De asemenea, se propune simplificarea condițiilor pentru obținerea licenței de importator de produse petroliere.

Aceste modificări vin să înlăture neconcordanțele existente, iar scopul pe termen lung va fi liberalizarea pieței, a explicat deputatul Dumitru Budianschi, unul dintre autori.

Asociația Investitorilor Străini a salutat mai multe prevederi ale proiectului.

Pe de altă parte reprezentanții unor companii au solicitat ca prețul să nu fie stabilit zilnic, dar o dată la două săptămâni.

În același timp, economistul Veaceslav Ioniță a comentat că modificările propuse scot de sub reglementarea prețurilor plafon mai multe categorii de carburanți, pe care operatorii le vor putea majora după bunul lor plac.

Amintim că de la 1 iulie, ANRE stabilește din nou prețurile plafon la carburanți, după o pauză de peste doi ani. Noua metodologie a început să fie aplicată în urma unor modificări legislative adoptate de Parlament în luna aprilie. Aceasta însă a fost criticată de petroliști, cât și de ANRE. În ultimul timp a fost înregistrat deficit de motorină pe piață, unii experți considerând însă că acesta este provocat artificial de operatori. Carburanții s-au scumpit în mai multe rânduri începând cu luna decembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău