ANRE a majorat marja de comercializare angro și cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat

  • 16 Iulie 2021 11:53
ANRE a majorat marja de comercializare angro și cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a majorat astăzi marja de comercializare angro și cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat pentru a preîntâmpina, potrivit instituției, penuria de produse petroliere pe piață.

Astfel, marja de comercializare a benzinei și motorinei a fost majorată cu aproximativ 380 de lei și va fi de peste 1140 de lei, iar a gazului lichefiat cu aproximativ 150 de lei la tonă și va fi ceva mai mare de 600 de lei.

Directorii ANRE au motivat decizia prin faptul că după aprobarea metodologiei noi, care a intra în vigoare la 1 iulie, au intervenit mai mulți factori care pun în pericol asigurarea cu carburanți. Printre aceștia ar fi suspendarea activității câtorva rafinării din regiune, dar și creșterea constantă a prețurilor la produsele petroliere pe piața internațională. Potrivit ANRE aceste situații ar afecta importatorii și consumatorii angro.

În pofida deciziei de astăzi a ANRE, companiile petroliere spun că aceasta nu le acoperă cheltuielile, în special la motorină.

Mai mulți directori ANRE au acuzat petroliștii că ar fi provocat panică artificială în rândul populației și că ar sta la baza unor campanii mediatice și de denigrare a instituției. Cu toate acestea, ei au subliniat necesitatea schimbării cât mai urgente a legislației privind stabilirea tarifelor, pentru că ar conține mai multe lacune.

Amintim că de la 1 iulie, ANRE stabilește din nou prețurile plafon la carburanți, după o pauză de peste doi ani. Noua metodologie a început să fie aplicată în urma unor modificări legislative adoptate de Parlament în luna aprilie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău