ANRE a modificat Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere

  • 01 Septembrie 2021 16:17
ANRE a modificat Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a modificat, printr-o hotărâre de astăzi, 1 septembrie, decizia sa anterioară prin care a stabilit marjele la comercializarea cu ridicata a produselor petroliere principale, la comercializarea cu ridicata și comercializarea cu amănuntul a gazului lichefiat. Totodată, a modificat marja la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale, aceasta fiind redenumită în „marjă comercială specifică”, transmite IPN.

Nivelul marjei comerciale specifice a fost recalculat conform principiului stabilit anterior, cu excepția valorii indicelui de sporire a eficienței pieței produselor petroliere, redenumit în „coeficient de eficientizare”, care conform noilor prevederi legale nu poate depăși 10% din media ponderată a marjelor comerciale specifice ale operatorilor de pe piața produselor petroliere. În acest fel se urmărește stabilirea unui model echilibrat al pieței construit atât pe interesul consumatorilor, cât și al companiilor petroliere, în special celor mici, precizează ANRE.  

„Reieșind din faptul că valoarea mediei ponderate a marjelor comerciale specifice ale operatorilor de pe piața produselor petroliere, calculată la nivelul mediu sumar, trimestrial, al profitului și cheltuielilor proprii ale tuturor participanților la piața cu amănuntul a produselor petroliere principale, pentru 5 ani precedenți primului an de valabilitate a Metodologiei a constituit 2,91 lei/litru, prin urmare după aplicarea nivelului maximal al coeficientului de eficientizare de 10 %, pentru semestrul doi al anului 2021 aceasta va constitui 2,62 lei/litru”, se menționează în proiectul aprobat.

ANRE precizează că proiectul hotărârii comportă caracter urgent, cu efecte imediate și urmează a fi pus în aplicare din momentul aprobării. Astfel, începând cu ziua de mâine, 2 septembrie, până la ora 12:00, ANRE urmează să publice pe pagina sa web prețurile maxime de vânzare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, care vor constitui un plafon pentru toate stațiile de alimentare cu carburanți din țară.

La stațiile de alimentare se permite comercializarea cu amănuntul a altor tipuri de produse petroliere principale decât cele pentru care sunt stabilite prețurile maxime de către ANRE, doar cu condiția vânzării la aceeași stație de alimentare și a produselor petroliere principale de tip standard.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău