ANRE a inițiat procedura de aplicare a sancțiunii financiare în privința SRL „Moldovatransgaz”. Subsidiara Gazprom-ului riscă o amendă de circa 30 milioane lei

  • 10 August 2023 11:16
ANRE a inițiat procedura de aplicare a sancțiunii financiare în privința SRL „Moldovatransgaz”. Subsidiara Gazprom-ului riscă o amendă de circa 30 milioane lei

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță într-un comunicat de presă, emis astăzi, că a inițiat procedura de sancționare financiară a operatorului sistemului de transport al gazelor naturale „Moldovatransgaz”, pentru nerespectarea obligațiilor cu privire la asigurarea independenței sale în raport cu „Moldovagaz” – condiție obligatorie conform Pachetului Energetic III. Mold-street scrie că subsidiara Gazprom-ului din R. Moldova riscă o amendă de circa 30 milioane lei, transmite Radio Chișinău.

Potrivit Pachetului Energetic III al Uniunii Europene, la care a aderat și Republica Moldova, furnizarea și transportul gazelor trebuie să fie asigurată de către companii diferite. „Moldovatransgaz” a fost creat de către compania „Moldovagaz”, controlată de concernul rus Gazprom, pentru a se alinia la această norma, însă nu a devenit funcțional până în prezent.

ANRE a precizat că va aplica sancțiuni în mărime de cel puțin 10% din cifra de afaceri anuală a titularilor de licență pentru nerespectarea acestei obligațiuni. În cazul „Moldovatransgaz” aceste sancțiuni ar putea fi de aproximativ 30 de milioane de lei, scrie publicația economică Mold-street.

Agenția a stabilit ședința pentru audierea administratorului „Moldovatransgaz” și examinarea aplicării sancțiunii financiare la 8 septembrie 2023, se mai arată în comunicatul ANRE.

Anterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că, până la 10 septembrie, ANRE trebuie să recepționeze de la „Moldovatransgaz” actele privind certificarea, iar pentru neexecutarea procesului de separare de „Moldovagaz”, Republica Moldova ar putea fi sancționată de către Comunitatea Energetică, inclusiv financiar. 

Pe 7 iulie, ANRE a decis desemnarea provizorie în calitate de operator al sistemului de transport gaze în R. Moldova a companiei Vestmoldtransgaz (deținută de compania românească Transgaz și BERD).

La finalizarea procesului de separare a sistemului de transport de cel de livrare a gazelor, pe piață vor exista mai mulți furnizori de gaze naturale, iar consumatorii îl vor putea alege pe cel mai convenabil. O lege în acest sens a fost votată  recent în lectură finală de Parlament.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău