ANRE a decis ieftinirea energiei electrice produse de Termoelectrica. Tariful la căldură rămâne neschimbat

  • 10 Martie 2020 13:55
ANRE a decis ieftinirea energiei electrice produse de Termoelectrica. Tariful la căldură rămâne neschimbat

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a decis ieftinirea energiei electrice produse de Termoelectrica.

În același timp, tariful la căldură a rămas neschimbat. Reprezentanții companiei nu au fost de acord cu această decizie, susținând că veniturile vor scădea cu 27 la sută, ceea ce va pune în dificultate achitarea datoriilor la gaz. Relatează Radu Osipov.

Chiar dacă estima inițial costul unei Gigacalorii la 1.080 de lei, Termoelectrica i-a solicitat ANRE ca prețul să rămână neschimbat, adică de 1.122 de lei, fapt confirmat prin decizia ANRE.

Un kilowatt-oră de electricitate produsă de Termoelectrica va costa 1 leu și 16 bani, sau cu 27 la sută mai ieftin decât în prezent.

Chiar dacă întreprinderea cumpără gazul la un preț mai mic cu aproximativ 1.000 de lei decât în 2017, Silvia Pascaru, vicedirectorul Termoelectrica, susține că datoria acumulată între 2011 și 2016 față de Moldovagaz este de circa 240 de milioane de lei, și ar putea fi recuperată în mai bine de 20 de ani. Reprezentanții Moldovagaz chiar au făcut un demers la ANRE pentru înghețarea prețului la energie electrică.

„Ne pare rău, aceasta poate provoca revenirea la situația din 2011, formarea acestor datorii istorice din an în an și acumularea lor, așa cum s-a petrecut până în 2016. Nu era nevoie de așa reducere drastică”, a afirmat Silvia Pascaru.

ANRE a luat în calcul devierile tarifare cauzate de datoriile la gaz și a stabilit un preț final de 1 leu și 16 bani pentru un kilowatt-oră, chiar dacă inițial insista pentru 1 leu și 10 bani kilowatt-ul. Chiar și așa, Termoelectrica, fiind o companie de interes strategic, are prioritate pe piața de energie electrică, susține Ștefan Creangă, membru al Consiliului Director al ANRE.

„Energia electrică e un produs secundar care generează venituri. Într-un coș comun, toată energia e cumpărată de Energocom și livrată consumatorilor direct proporțional pentru că uneori e mai scumpă, uneori, mai ieftină, în dependență de prețul gazului”, a menționat Ștefan Creangă. 

Prețul calculat de Termoelectrica pentru un kilowatt-oră de energie electrică era  de 1 leu și 25 de bani.

Ultima dată, tarifele au fost ajustate în 2017, când întreprinderea cumpăra 1.000 de metri cubi de gaz cu aproape 5.000 de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău