ANRE a aprobat tarifele fixe și prețurile plafon la energia electrică produsă din surse regenerabile de energie

  • 29 Februarie 09:19
ANRE a aprobat tarifele fixe și prețurile plafon la energia electrică produsă din surse regenerabile de energie

În cadrul ședinței publice din 28 februarie, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a ajustat tarifele pentru energia electrică produsă de producătorii de energie electrică care beneficiază de schemă de sprijin stabilită până la data intrării în vigoare a Legii nr. 10/2016 din 26.02.2016 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, în conformitate cu metodologia aprobată și în funcție de evoluția ratei de schimb a monedei naționale față de dolarul SUA.

Totodată, au fost aprobate valorile ajustate ale tarifelor fixe pentru energia electrică produsă din surse regenerabile de către producătorii care au obținut statut de producător eligibil în anii 2020, 2022 și 2023.

 

De asemenea, au fost aprobate tarifele fixe la energia electrică produsă din surse regenerabile de energie de către producătorii cărora li se va confirma statutul de producător eligibil mic, precum și garanția de participare și garanția de bună execuție a contractului. La fel, au fost aprobate prețurile plafon la energia electrică produsă din surse regenerabile ce vor fi utilizate pentru organizarea licitațiilor pentru oferirea statutului de producător eligibil mare, după cum urmează: 1,67 lei/kWh pentru instalații solare PV; 1,50 lei/kWh pentru instalații eoliene.

Hotărârile vor intra în vigoare la 1 martie 2024.

 

La finalul ședinței au fost avizate cheltuielile de bază pentru anul 2024 ale Î.M. „Pro-Mediu Cocieri” pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă, de canalizare și epurare a apelor uzate în valoare totală de 1 126,1 mii lei, inclusiv: pentru serviciul public de alimentare cu apă potabilă – 1 049,2 mii lei, pentru serviciul public de canalizare – 76,9 mii lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău