ANRE a aprobat noile tarife la gazele naturale. Sumele achitate de la începutul acestui an vor fi recalculate

  • 16 Martie 2018 12:49
ANRE a aprobat noile tarife la gazele naturale. Sumele achitate de la începutul acestui an vor fi recalculate

ANRE a aprobat tarifele la gazele naturale pentru anul 2018, care vor fi, în medie, mai mici cu 20 la sută față de tariful actual. Tariful este valabil pentru întreg anul 2018, astfel încât compania Moldova Gaz va trebui să facă recalculare pentru perioada ce a trecut de la 1 ianuarie, a declarat directorul generale al ANRE, Tudor Copaci.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat astăzi tarifele la gazele naturale pentru anul 2018, care vor fi, în medie, mai mici cu 20 la sută față de tarifele actuale. Prețul nou este valabil pentru întreg anul 2018, astfel încât compania MoldovaGaz va trebui să recalculze facturile plătite începând cu 1 ianuarie anul curent, a declarat directorul generale al ANRE, Tudor Copaci.  

Noul tarif la gazele naturale furnizate consumatorilor casnici va fi de 4705 lei pentru o mie de metri cubi, pentru cei care utilizează mai puțin de 30 metri cubi lunar și de 4895 lei pentru o mie de metri cubi, pentru ce care depășesc acest volum. Reducerea pentru consumatorii casnici este de 20 la sută și va fi valabilă pentru întreg anul 2018, a anunțat directorul general al ANRE, Tudor Copaci.

„Toți consumatorii din Republica Moldova care vor achita facturile pentru 2018, vor achita cu 1 miliard 500 de milioane de lei mai puțin față de anul trecut. Aceste tarife sunt valabile pentru întreg anul 2018. Deci, operatorul Moldova Gaz urmează să facă re-calculele corespunzătoare pentru perioada de la 1 ianuarie 2018”, a declarat Tudor Copaci.

Compania Moldova Gaz, pe de altă parte, a solicitat o micșorare de 11 la sută și a formulat o notă de dezacord față de calculele ANRE. „În rezultatul analizelor efectuate a parametrilor incluși de ANRE în cadrul tarifului vizat, S.A Moldova Gaz prezintă dezacordul și socoate că este discutabilă poziția agenției”, a afirmat reprezentantul companiei, Iurie Moroz. 

În cadrul dezbaterilor, mai mulți experți independenți au atras atenția că tarifele ar fi trebuit micșorate cu câteva luni mai devreme. Anterior ei au presupus că autoritățile intenționează să micșoreze tarifele în pragul alegerilor parlamentare.„ Aprobarea tarifului trebuia să înceapă anul trecut, în a doua jumătate, sau cel puțin din octombrie, la începutul sezonului, nu astăzi”, susține analistul „Comunității Watch Dog”, Tudor Șoitu.

Calculele se fac anual, astfel încât tarifele nu au putut fi ajustate la mijlocul anului, a explicat directorul general al ANRE, Tudor Copaci. „Doar în anumite cazuri, când sunt devieri tarifare mai mult de 5 procente. Dar așa, până la 1 ianuarie 2016 când a fost aprobat tariful anterior, conform datelor noastre estimative, peste un miliar de lei sunt devieri tarifare negative. De aceea, titularii de licență nu au prezentat calculele corespunzătoare până nu s-a finalizat 2017”, a adăugat Tudor Copaci.

Menționăm că și premierul Pavel Filip a declarat anterior că ar exista premise pentru reducerea cu până la 20 la sută a tarifelor. Totodată, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus un denunț la Procuratura Anticorupție prin care cere tragerea la răspundere penală a responsabililor din cadrul ANRE pentru neajustarea la timp a tarifelor la gazele naturale.

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău