ANRCETI va examina respectarea condițiilor de acoperire a țării cu semnal calitativ oferit de operatorii de telefonie mobilă

  • 18 Octombrie 2017 16:29
ANRCETI va examina respectarea condițiilor de acoperire a țării cu semnal calitativ oferit de operatorii de telefonie mobilă

Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) va comanda un studiu independent privind respectarea de către operatorii de telefonie mobilă a condițiilor de acoperire a teritoriului țării cu semnal calitativ, inclusiv în perimetrul drumurilor naționale.

Surse din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii au relatat pentru INFOTAG că o decizie în acest sens a fost luată în ajun, în cadrul unei întrevederi de lucru a viceprim-ministrului Octavian Calmîc cu conducerea ANRCETI.

În cadrul dialogului s-a mai convenit ca pe lângă studiul respectiv, realizat de o companie independentă, regulatorul va actualiza prevederile metodologiei mecanismelor de verificare a serviciilor prestate de operatorii de telefonie mobilă, reieșind din normele internaționale existente la moment, în colaborare cu Ministerul, vor elabora și propune spre aprobare amendamente la legislația națională în domeniu, precum și alte acte normative existente.

Participanții la întrevedere au convenit asupra stabilirii unui dialog direct, transparent și deschis cu operatorii de pe piața autohtonă privind întreprinderea unor măsuri eficiente în direcția ridicării serviciilor de telefonie mobilă și Internet prestate cetățenilor, care, la momentul actual, în multe regiuni sunt nesatisfăcătoare.

"Toate aceste acțiuni trebuie realizate în cel mai scurt timp, deoarece astăzi telefonia mobilă și Internetul sunt lucruri indispensabile pentru viață și activitate nu doar pentru oamenii de afaceri, funcționari sau alte categorii de angajați, dar și pentru oamenii simplu. Din aceste considerente, avem nevoie ca în termeni cât mai reduși să depistăm toate lacunele existente, să identificăm soluții viabile și stabilim termeni reali de implementare a acestora", a accentuat vicepremierul Calmîc.

Reprezentanții ANRCETI au raportat că deja au solicitat, în regim de urgență, de la operatorii de pe piața autohtonă date tehnice privind serviciile prestate conform licențelor eliberate, precum și au contactat instituții din domeniu de a realiza verificări în diferite zone ale țării a calității serviciilor prestate.

Potrivit agenției INFOTAG, săptămâna trecută, prim-ministrul Pavel Filip și-a exprimat nemulțumirea față de calitatea serviciilor de telefonie mobilă și Internet în RM. El a cerut responsabililor din instituțiile abilitate, în special ANRCETI, "să se ridice din fotoliile moi și să înceapă să-și facă lucrul, pentru ca cetățenii să beneficieze de servicii calitative".

Pe piața telefoniei mobile a Moldovei activează trei operatori - "Orange Moldova", "Moldcell" și "Moldtelecom". În primul trimestru, volumul total al vânzărilor lor a constituit aproape 792 mil. lei, iar numărul utilizatorilor de servicii depășește 4,43 milioane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:67 %
Vint:4,12 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău