Annalena Baerbock: Germania va oferi încă 3 milioane de euro R.Moldova. La Chișinău va veni o echipă de specialiști care va ajuta autoritățile să creeze coridoare verzi spre Europa pentru refugiați

  • 12 Martie 2022 10:47
Annalena Baerbock: Germania va oferi încă 3 milioane de euro R.Moldova. La Chișinău va veni o echipă de specialiști care va ajuta autoritățile să creeze coridoare verzi spre Europa pentru refugiați

Germania va oferi Republicii Moldova 3 milioane de euro în calitate de ajutor economic, adițional la alte 5 milioane care urmează a fi donate de Uniunea Europeană, pentru gestionarea crizei refugiaților ucraineni, cae fug din cale războiului din țara lor. Despre aceasta a declarat în această dimineață, 12 martie, ministra Afacerilor Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, în cadrul unei conferințe de presă, organizata la Chișinău, cu omologul său moldovean, Nicu Popescu.

”Uniunea Europeană oferă un ajutor imediat de 5 milioane de euro și încă 3 milioane de euro din partea Germaniei. Toate acestea au fost adăugate la cele 37 de milioane de euro, ajutor economic pentru acest an. Este vorba nu doar de ajutor în situatia actuală (de gestionare a fluxului migranților n.r.), dar și pe direcția economică”, a menționat Annalena Baerbock.

Șefa diplomației germane a menționat că în aceste zile în care ajutorul ”este foarte important” Germania mai oferă obiecte de primă necesitate, cum ar fi paturi, saltele, saci de dormit, aparate de gătit și încalzit - ajutor concret acordat femeilor și bătrânilor.

De asemenea, potrivit Annalenei Baerbock, la Chișinău urmează să sosească o echipă de specialiști care vor ajuta autoritățile de aici la repartizarea donațiilor și la crearea de coridoare verzi spre Europa.

Alte subiecte abordate de cei doi miniștri de externe au fost infrastructura și asigurarea energetică, Germania oferindu-se să ofere asistență pentru modernizarea celor două domenii.

Ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, a mulțumit Guvernului Germaniei pentru asistența și suportul acordat Republicii Moldova în cei 30 de ani de independență,

”În acești 30 de ani am beneficiat de sprijin enorm din partea Germaniei și astăzi vizita Dumneavoastră vine să confirme această solidaritate cu Republica Moldova, pentru eforul umanitar pe care-l depune țara noastră zi de zi, de la începutul acestui război teribil care a generat cea mai mare criză umanitară din ultimele decenii în Europa de Est”, a menționat Nicu Popescu.

Pe parcursul zilei de astăzi Annalena Baerbock are programate mai multe vizite la câteva centre de plasament unde sunt cazate persoanele care au fugit din calea războiului din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău