Ankara va trebui să facă „gesturi foarte concrete”, consideră Parisul

  • 04 Ianuarie 2018 17:27
Ankara va trebui să facă „gesturi foarte concrete”, consideră Parisul

Turcia va trebui să facă 'gesturi foarte concrete' în ceea ce privește drepturile omului dacă vrea să confere un nou elan candidaturii sale pentru aderarea la UE, a declarat joi un oficial francez, cu o zi înainte de o vizită a președintelui Erdogan la Paris, informează AFP.

'Pentru moment, procesul este înghețat pentru că există un anumit număr de așteptări din partea țărilor europene în raport tocmai cu elementele legate de libertățile fundamentale', a declarat Jean-Baptiste Lemoyne, secretar de stat pe lângă ministrul francez pentru Europa și Afaceri Europene, Jean-Yves Le Drian, la postul de radio francez Sud Radio.

'Prin urmare, trebuie să existe gesturi foarte concrete ale Turciei pentru a putea discuta despre un anumit număr de dosare. În orice caz, mesajele sunt și vor fi transmise' în timpul vizitei președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a adăugat el.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că va aborda problema drepturilor omului vineri, cu omologul său turc, în condițiile în care această vizită este criticată în Franța, mai ales de stânga radicală și Partidul Comunist.

'Trebuie discutat cu toată lumea, tot timpul (...). În această zonă, care este complexă, unde există diferite conflicte la frontierele cu Turcia (...), este important să fie menținut firul dialogului cu toate națiunile care contează', a replicat Jean-Baptiste Lemoyne cu referire la criza siriană.

Președintele turc se deplasează la Paris într-un moment în care Ankara pare să dorească restabilirea relațiilor sale cu UE după o criză traversată în 2017.

Amploarea epurărilor întreprinse de Ankara după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016 i-a atras numeroase critici din partea partenerilor europeni, cu Berlinul în frunte, ducând practic la suspendarea negocierilor pe termen lung cu privire la candidatura ei pentru aderarea la UE.

Pentru Franța, Turcia rămâne 'un partener strategic din numeroase puncte de vedere: al migrației, al luptei împotriva terorismului, al soluționării crizelor regionale', a subliniat de la Lisabona șeful diplomației franceze Jean-Yves Le Drian.

'Din toate aceste motive, Franța nu intenționează să meargă spre ruptură. Ea dorește menținerea unui dialog exigent și constructiv', a adăugat Le Drian în timpul unui discurs susținut în fața diplomaților portughezi.

Acest schimb cu Ankara, a precizat el, trebuie să fie 'fondat pe angajamente pe care Turcia însăși le-a luat în materie de drepturi ale omului'.

'Derivele continuă, însă noi continuăm să credem că dialogul este necesar inclusiv pentru cetățenii turci, care nu ar înțelege dacă Europa ar privi în altă direcție', a conchis Le Drian.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău