Aniversarea reginei Marii Britanii. Cine va primi onoruri regale

  • 13 Iunie 2015 11:36
Aniversarea reginei Marii Britanii. Cine va primi onoruri regale

Actorii Eddie Redmayne și Benedict Cumberbatch și cântărețul nord-irlandez Van Morrison se numără printre personalitățile onorate de regina Marii Britanii, conform listei tradiționale de distincții regale publicată vineri.

Vedeta rugby-ului englez Jonny Wilkinson, al cărui nume a fost inclus din greșeală într-o precedentă listă de recompense, a fost ridicat la rangul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (Commander of the Most Excellent Order of the British Empire CBE), relatează France Presse.

Printre alți sportivi, care reprezintă 5% dintre beneficiarii acestor recompense regale, figurează fostul fotbalist englez Frank Lampard (Order of the British Empire, OBE) și căpitanul echipei naționale feminine de fotbal, Casey Stoney (MBE).

Van Morrison, al cărui amestec unic de muzică blues, country, soul și funk adus i-a adus faima la nivel mondial, este onorat pentru serviciile aduse muzicii și turismului în Irlanda de Nord.

Alte 1.163 de persoane sunt distinse de regină pentru contribuțiile lor. Pentru a doua oară în istoria acestor distincții, după cele decernate de Anul Nou 2014, figurează un număr mai mare de femei (51%) decât bărbați decorați.

Actorul Eddie Redmayne, care a primit un Oscar anul acesta pentru interpretarea rolului astrofizicianului Stephen Hawking în filmul 'The Theory of Everything' (Teoria întregului), a fost ridicat la rangul de Ofițer al Imperiului britanic, în timp ce Benedict Cumberbatch, nominalizat la Oscar pentru rolul său din 'The Imitation Game' (Jocul codurilor), a fost ridicat la rangul de CBE.

Chiwetel Ejiofor, nominalizat anul trecut la Oscarul pentru cel mai bun actor pentru rolul său din 'Twelve Years a Slave' (12 ani de sclavie), a obținut aceeași distincție ca și Cumberbatch. Michael Bond, creatorul ursului Paddington, a fost ridicat și el la rangul de CBE.

Actorul american Kevin Spacey, cunoscut la nivel mondial pentru rolul său din serialul 'House of Cards', a fost decorat pentru servicii aduse teatrului britanic și culturii internaționale, pentru a fi deținut timp de 11 ani frâiele conducerii artistice a Old Vic Theatre din Londra.

Mai mulți activiști pentru drepturile femeii au fost decorați pentru munca lor în lupta împotriva inegalității de gen.

Doi istorici care au avut o contribuție decisivă la descoperirea rămășițelor lui Richard al III-lea la Leicester se numără, de asemenea, printre persoanele recompensate, ca și un membru al comisiei independente pentru localizarea rămășițele victimelor, pentru activitatea sa în favoarea procesului de pace în Irlanda de Nord.

Aceste onoruri regale, remise câtorva celebrități și unei majorități de persoane care-și dedică timpul unor acțiuni de caritate sau pentru a-și ajuta comunitatea, sunt acordate de două ori pe an, cu ocazia aniversării reginei și de Anul Nou.

Ziua reginei, născută la 21 aprilie, este sărbătorită prin tradiție în cea de a doua sâmbătă a lunii iunie, în acest an la 13 iunie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău