Animalele sălbatice, grav afectate de valul de aer polar care a lovit Texas

  • 22 Februarie 2021 12:44
Animalele sălbatice, grav afectate de valul de aer polar care a lovit Texas

Președintele american Joe Biden a declarat stare de dezastru major pentru o parte din statul Texas, din cauza efectelor grave ale valului de aer polar din ultimele zile. Milioane de oameni au rămas fără electricitate, iar unii au probleme chiar și acum cu încălzirea și apa potabilă. Peste 20 de oameni au murit, fie în urma accidentelor rutiere, fie din cauza hipotermiei, pentru că nu au avut surse de căldură, scrie DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, un băiat de 11 ani din Jefferson, Texas, a avut mare noroc că a fost văzut de o femeie care-și plimba câinii. I-a sărit în ajutor împreună cu bunicul ei, dar au ajuns cu toții în apa rece ca gheața. Din fericire, între timp au sosit și alte ajutoare și totul s-a terminat cu bine, dar pățania băiatului arată cât de nepregătiți sunt texanii pentru vremuri geroase pentru că pur și simplu nu sunt obișnuiți cu temperaturi atât de joase.

De altfel, de aici decurg și penele uriașe de curent din ultimele zile care au provocat moartea multor oameni de hipotermie în propriile case. Când a revenit energia electrică a fost o adevărată sărbătoare.

Problemele texanilor sunt însă departe de final. Din cauza gerului, mii de locuințe nu mai au apă curentă, iar situația nu va reveni prea repede la normal, pentru că în multe locuri au plesnit țevile când a înghețat apa în ele. 

Oamenii merg și zeci de kilometri pentru a cumpăra sau a primi gratuit bidoane cu apă. În parcările mallurilor, șoferii sunt instruiți să stea la coadă, iar din aer aceste cozi arată ca niște șerpi uriași unduindu-se pe sute de metri.

Autoritățile statale sunt intens citicate pentru faptul că nu au luat suficiente măsuri pentru a proteja rețelele de energie electrică de fenomene extreme ca această perioadă de ger puternic.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău