ANI | Un fost director general de instituție publică constatat cu conflicte de interese

  • 08 Aprilie 2022 10:03
ANI | Un fost director general de instituție publică constatat cu conflicte de interese

Autoritatea Națională de Integritate a emis un act de constatare privind încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese pe numele fostului director general al Camerei Naționale a Cărții, Valentina Chitoroagă. 

Potrivit ANI, fostul director a deținut funcția de director până la 22 februarie 2019. Înainte de a demisiona din funcția respectivă, în perioada 21 decembrie 2018-21 februarie 2019, a emis și semnat acte administrative prin care a atribuit drepturi de cumulare a mai multor funcții în privința unor angajați, printre care și fiicei sale. Mai exact, fostul director a atribuit fiicei sale, care activa în calitate de inginer șef,  cumularea a altor două funcții de conducere, cea de șef de direcție și cea de șef de secție în cadrul instituției. Respectiv,  au fost emise ordinele cu privire la permisiunea de cumulare a atribuțiilor acestor două funcții, cât și stabilirea sporurilor pentru performanță, încadrarea personalului în clasele de salarizare și acordarea premiului anual.

În urma verificărilor inspectorului, s-a constat că ea nu a declarat organului ierarhic superior conflictul de interese în raport cu fiica și nici nu a întreprins vreo acțiune privind soluționarea acestora. Utilizând dreptul de a-și expune punctul de vedere prin intermediul avocatului,  fostul director al instituției a menționat că a emis aceste ordine fiindcă funcția sa nu se regăsește în lista subiecților declarării și nici nu se atribuie la statutul de funcționar public. Respectiv, consider că nu există situația unui conflict de interese. Totodată, acesta a motivat că instituția se confrunta cu lipsa persoanelor interesate de a se angaja în cadrul instituției din cauza salariilor mici.

Pe această cauză, inspectorul de integritate a decis constatarea încălcării acestui regim juridic, fără a aplica vreo interdicție subiectuluideoarece la momentul emiterii actului nu mai deține funcția de director al instituției respective.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău