ANI susține că este ținta unor atacuri nefondate și este acuzată fără probe că ar fi politizată

  • 21 Ianuarie 16:48
ANI susține că este ținta unor atacuri nefondate și este acuzată fără probe că ar fi politizată

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a devenit ținta unor atacuri nefondate, care au luat amploare de la începutul anului curent, este vizată de mai multe forțe politice, care aduc acuzații neprobate de politizare a activității ANI, se arată într-un comunicat emis astăzi de către instituție.

„Remarcăm faptul că unii actori politici și jurnaliști, fie din necunoaștere a prevederilor legale și a statutului ANI, fie cu rea intenție diseminează informația precum că Autoritatea poate din proprie inițiativă să decidă cui să elibereze sau nu certificate de integritate”, susțin reprezentanții Autorității, menționând că „opinia publică este indusă în eroare cu privire la esența și conținutul certificatului de integritate”. 

Astfel, instituția subliniază în comunicat că nu este în drept să decidă dacă să elibereze sau nu certificat de integritate și că este obligată să îl ofere dacă este solicitat cu respectarea procedurilor legale. 

„Informațiile și mențiunile din certificatul de integritate nu reprezintă o informație subiectivă, ci o listă deplină de date concrete, prevăzute de lege, precum și constatări care au rămas definitive prin decizii judecătorești. În certificatele de integritate nu pot fi introduse informații vehiculate în presă sau informații privind acțiuni judiciare care nu sunt finalizate definitiv”, se mai precizează în comunicat. 

Menționăm că presa a scris despre faptul că ANI a eliberat certificate de integritate cu mențiuni diferite pentru doi candidați la alegerile parlamentare din februarie, deși ambii au fost condamnați în prima instanță. Este vorba despre primarul degrevat din funcție a orașului Orhei, Ilan Șor, care a obținut un certificat de integritate fără mențiuni, și primarul orașului Râșcani, Victor Bogatico, potențial candidat la parlamentare din partea „Partidului Nostru”, în al cărui certificat este scris că a fost condamnat penal în prima instanță. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chişinău
25 °C
cer senin
Umiditate:57 %
Vint:3,1 m/s
Mon
24 °C
Tue
23 °C
Wed
23 °C
Thu
22 °C
Fri
18 °C

Curs oficial BNM 25 August 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7985 -0.0000
USD 17.8856 -0.0000
RON 4.1887 -0.0000
UAH 0.7156 -0.0000
RUB 0.2723 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău