ANI | Încă un dosar de confiscare a averii. Un angajat al Serviciului Vamal nu a putut justifica proveniența unor sume de bani

  • 13 Aprilie 2021 14:06
ANI | Încă un dosar de confiscare a averii. Un angajat al Serviciului Vamal nu a putut justifica proveniența unor sume de bani

Autoritatea Națională de Integritate a emis act de constatare pe numele unui inspector principal din cadrul Direcției investigarea fraudelor vamale a Serviciului Vamal al Republicii Moldova.

În cadrul controlului stabilit pentru perioada 2013 – 2020, inspectorul de integritate a constatat că subiectul nu a putut justifica mijloace financiare în sumă totală de peste 2 milioane de lei. Astfel, în perioada 2013-2016, vameșul și membrii familiei sale au înregistrat o diferență vădită de aproximativ 1 milion 248 mii de lei, între proprietatea dobândită și veniturile obținute. Iar, pentru perioada 2016-2020, inspectorul de integritate, a stabilit existența unei diferențe substanțiale și deținerea averii cu caracter nejustificat, în mărime de peste 934 de mii de lei, diferența fiind constată între averea dobândită și veniturile obținute de către vameș împreună cu familia sa.

Deși, pe toată perioada, subiectul a înregistrat venituri oficiale doar din salariu, acesta a reușit să achiziționeze mai multe bunuri imobile și mobile (1 casă, un teren, trei automobile) să alimenteze conturi bancare cu numerar și să încaseze mijloace financiare pentru transferuri internaționale, etc. Fiindu-i solicitat punctul de vedere, vameșul nu a putut justifica proveniența acestor sume de bani. Fapt pentru care inspectorul de integritate a considerat că aceste sume au fost obținute în mod ilicit.

Pe cauza dată, inspectorul de integritate a transmis un denunț către Procuratura Generală a Republicii Moldova în vederea examinării aspectelor cu privire la evaziune fiscală săvârșită de o persoană fizică, îmbogățire ilicită și fals în declarații. Suplimentar, s-a solicitat de la Serviciul Fiscal de Stat inițierea unui control fiscal asupra subiectului și a soției acestuia.

Ca urmare a celor constatate, ANI va transmite cauza în instanța de judecată pentru declanșarea procedurii de confiscare a averii nejustificate, care cade sub incidența legii ANI nr. 133/ 2016, în mărime de 934 de mii de lei.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, subiectul riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică, pentru o perioadă de 3 ani.

Totodată acesta va fi inclus și în Registrul interdicțiilor al ANI.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău