ANI a încheiat procedura de control a averii în privința lui Vlad Plahotniuc

  • 26 Mai 2021 08:48
ANI a încheiat procedura de control a averii în privința lui Vlad Plahotniuc

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a încheiat procedura de control a averii în privința fostului lider al Partidului Democrat (PDM), Vlad Plahotniuc.

Astfel, inspectorul de integritate a constatat unele situații dubioase ce cad sub incidența legislației penale și fiscale, potrivit unui comunicat al ANI. De asemenea au fost solicitate informații de la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor referitoare la conexiunile fostului deputat cu companii din zone off-shore din Emiratele Arabe Unite și statul independent Samoa. În răspunsul oferit, instituția a motivat că asemenea informații pot fi transmise doar organelor competente în contextul unei cauze penale.

Totuși, ANI a înaintat demersurile necesare pentru obținerea informațiilor din străinătate despre companiile afiliate, iar în baza acestora a validat o parte din datele declarate. Celelalte informații, care au fost vehiculate și în spațiul public, au un caracter penal și au fost utilizate într-o sesizare expediată către Procuratura Anticorupție ce instrumentează cauze penale pe același obiect și subiect, se mai arată în comunicatul instituției.

Totodată, inspectorul de integritate a remarcat efectuarea unor tranzacții cu caracter dubios cu privire la înstrăinarea unor bunuri aparținând lui Vlad Plahotniuc, astfel, a fost sesizat Serviciul Fiscal de Stat în vederea stabilirii obligațiunilor fiscale potrivit legii.

Controlul a fost încetat, iar fostului lider al PDM i-a fost acordat un termen de 30 zile pentru a rectifica ultima declarație anuală depusă pe Portalul Public al Declarațiilor. Dacă nu se va conforma, ANI anunță că va aplica prevederile legale cu privire la sancționarea acestuia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău