Angela Paraschiv: Rujeola este mult mai contagioasă decât COVID-19. Cei mai vulnerabili sunt copiii nevaccinați

  • 06 Februarie 08:50
Angela Paraschiv: Rujeola este mult mai contagioasă decât COVID-19. Cei mai vulnerabili sunt copiii nevaccinați

În Republica Moldova persistă un risc sporit de creștere a numărului cazurilor de rujeolă. O spune secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Angela Paraschiv, potrivit căreia rata de vaccinare împotriva rujeolei a scăzut față de perioada de până la pandemia de COVID-19. Potrivit secretarului de stat, în condițiile în care România și Ucraina înregistrează un număr mare de cazuri de rujeolă, există riscul ca și Republica Moldova să se confrunte cu un val de îmbolnăviri, notează IPN.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Angela Paraschiv, atenționează asupra faptului că rujeola este mult mai contagioasă decât COVID-19. Cei mai vulnerabili sunt copiii nevaccinați.

„Rujeola este mult mai contagioasă comparativ cu alte infecții respiratorii, inclusiv comparativ cu COVID -19. În cazul COVID -19 o persoană poate infecta o altă persoană sau cel mult alte trei persoane, în cazul rujeolei vorbim de o contagiozitate mult mai înaltă, când o persoană poate infecta alte 18 persoane. Virusul se transmite la distanțe mult mai mari, de până la 20 de metri. Cei mai vulnerabili sunt cei nevaccinați, aici ne referim nu doar la copii, dar și la adulți. Pe lângă cazurile înregistrate la copii, a fost înregistrat un caz la un adult de 35 de ani, chiar dacă este un caz de import, oricum orice persoană nevaccinată este supusă riscului”, a spus secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Angela Paraschiv, în cadrul emisiunii „Obiectiv Comun” de la TVR Moldova.

Potrivit Angelei Paraschiv, rata vaccinării împotriva rujeolei în Republica Moldova, este de aproape 85%, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca acoperirea vaccinală să nu fie mai mică de 95%.

„Vaccinarea împotriva rujeolei începe la vârsta de 12 luni, dar avem cazuri de îmbolnăvire la copiii de 8-9 luni, ceea ce este îngrijorător. Când avem un număr mare de cazuri, inclusiv cei care nu au atins vârsta de vaccinare sunt expuși riscului. Unele țări au recurs la vaccinarea începând cu vârsta de 9 luni. Vedem o epidemie în România, Ucraina, dar și în alte țări, ceea ce înseamnă că riscul persistă și în Republica Moldova. În Republica Moldova, în prezent, rata vaccinării s-a redus comparativ cu perioada pre-pandemică, când aveam o rată de vaccinare de 95%. Astăzi rata de vaccinare este de peste 85%, iar riscul este foarte mare. În anul 2002 Republica Moldova a înregistrat 5 mii de cazuri de rujeolă și 7 mii de cazuri de rubeolă. Cu cât mai multe cazuri înregistrăm, cu atât sunt mai multe forme grave, cu multe complicații, iar riscul de deces este foarte mare”, a mai spus Angela Paraschiv.

La începutul anului 2024, Republica Moldova a înregistrat primul caz de rujeola la un copil de 8 ani din Orhei. Pe parcursul anilor 2021 și 2022, nu au fost înregistrate cazuri de rujeolă, iar în 2023, au fost confirmate trei cazuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:4,12 m/s
Mon
13
Tue
11
Wed
10
Thu
8
Fri
8
Arhivă Radio Chișinău