Angela Merkel vrea să continue negocierile de pace pentru conflictul din Ucraina cu noul președinte Zelenski

  • 24 Mai 2019 16:22
Angela Merkel vrea să continue negocierile de pace pentru conflictul din Ucraina cu noul președinte Zelenski

Cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat vineri interesul pentru continuarea, alături de noul președinte ucrainean Volodimir Zelenski, a negocierilor de pace pentru conflictul din estul Ucrainei, au anunțat birourile de presă ale celor doi, informează dpa, preluat de Agerpres.

Angela Merkel și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, învestit în funcție mai devreme săptămâna aceasta, au convenit asupra necesității "implementării totale" a acordurilor de pace curente, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert.

Înainte de aceasta, Merkel a ajutat la intermedierea negocierilor de pace, în efortul de a pune capăt conflictului dintre separatiștii proruși și armata ucraineană lângă frontiera rusă.

Kremlinul a afirmat vineri că va susține o întrevedere în așa-zisul format Normandia - Ucraina, Rusia și țările mediatoare Germania și Franța - cu condiția ca aceasta să poată avea potențial pentru un rezultat semnificativ. "Nimeni nu dorește o întrevedere doar de dragul întrevederii", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenției de presă TASS.

Președintele rus Vladimir Putin i-a reprezentat pe separatiști la negocierile de pace cu Angela Merkel, desfășurate în 2015 în Republica Belarus, neutră, care au dus la înțelegerile cunoscute drept acordurile de la Minsk II.

Armistițiul stipulat în aceste acorduri a fost încălcat în mod regulat, potrivit observatorilor independenți de la Organizație pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Conflictul, care a izbucnit cu cinci ani în urmă, după ce ucrainenii l-au înlăturat de la putere pe președintele pro-rus Viktor Ianukovici, a dus până acum la moartea a 13.000 de oameni, potrivit estimărilor Națiunilor Unite. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău