Angela Merkel va renunța la președinția Uniunii Creștin-Democrate

  • 29 Octombrie 2018 11:53
Angela Merkel va renunța la președinția Uniunii Creștin-Democrate

Cancelarul german Angela Merkel va renunța în luna decembrie la președinția partidului său, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), relatează AFP și dpa, citând surse din CDU, potrivit Agerpres.

'Ea nu va mai reprezenta președinția partidului'', a indicat un responsabil al CDU, sub acoperirea anonimatului, confirmând astfel o informație apărută în edițiile online ale publicațiilor Der Spiegel și Handelsblatt.

Angela Merkel conduce CDU începând din anul 2000, iar renunțarea sa la acest rol ar urma să declanșeze o cursă internă în partid pentru desemnarea persoanei care îi va succeda în funcția de cancelar al Germaniei. Favorită pentru președinția CDU pare a fi Annegret Kramp-Karrenbauer, care în prezent deține funcția de secretar general al partidului.

Totuși, surse din CDU au informat că Angela Merkel dorește să rămână cancelar chiar dacă nu va mai fi lidera CDU.

'Marea coaliție' formată din blocul conservator CDU-CSU (Uniunea Creștin-Democrată/Uniunea Creștin-Socială) și Partidul Social-Democrat (SPD) a suferit duminică o înfrângere grea în alegerile regionale din landul Hessa.

Dificilă de realizat în luna martie, coaliția guvernamentală condusă de Angela Merkel a traversat mai multe crize în ultimele luni, în principal din cauza unei rebeliuni a componentei sale aflate mai la dreapta, partidul bavarez CSU al ministrului de interne german, Horst Seehofer. Acesta a încercat să-i impună cancelarului o înăsprire a politicii în materie de migrație după venirea a peste un milion de solicitanți de azil în 2015 și 2016 în Germania și în contextul ascensiunii extremei drepte germane, notează AFP.

Slăbirea poziției Angelei Merkel pe plan intern i-ar putea limita capacitatea de lider la nivelul Uniunii Europene, în contextul în care blocul comunitar traversează o perioadă turbulentă marcată de Brexit și de criza bugetară din Italia, dar și în perspectiva alegerilor europarlamentare din mai 2019.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău