Angela Merkel și Emmanuel Macron pregătesc reforma Uniunii Europene

  • 17 Martie 2018 11:15
Angela Merkel și Emmanuel Macron pregătesc reforma Uniunii Europene

La câteva zile după ce a fost învestită cu un nou mandat, cancelarul german, Angela Merkel, a efectuat vineri o vizită la Paris pentru a pregăti împreună cu Emmanuel Macron reformele "clare și ambițioase" asupra cărora doresc să ajungă la un acord până în iunie pentru a relansa o Europă "aflată în dezordine", relatează AFP.

Cei doi lideri s-au exprimat pe rând în fața presei, amândoi insistând asupra necesității de a găsi soluții la provocările multiple cu care se confruntă Europa: criza migratorie, ascensiunea formațiunilor eurosceptice în cadrul Uniunii, tensiunile diplomatice internaționale și reforma instituțiilor europene.

"Se deschide astăzi o etapă importantă, în care vom avea multe de făcut cu privire la deciziile pe termen scurt și de schițat perspectivele pe termen mediu și lung pentru Europa noastră, mai esențial decât în urmă cu câteva luni", a declarat președintele francez.

"Am voința de a ajunge la acest lucru și cred că putem face asta", a adăugat cancelarul german. "Este mai necesar ca niciodată ca Europa să acționeze unit într-o situație geopolitică în care multilateralismul se află sub presiune", a adăugat Angela Merkel, aflată la prima vizită în străinătate după instalarea noului guvern, miercuri, la capătul unor intense negocieri.

Președintele francez aștepta de mai multe luni ca situația politică din Germania să se stabilizeze pentru a face să demareze din nou celebrul "motor franco-german", implicat în evoluția a numeroase dosare europene.

"Știți cât de mult așteptăm această muncă în comun", a declarat Emmanuel Macron, înaintea unei reuniuni de lucru a celor doi lideri, urmată de un dineu.

"Nu suntem întotdeauna de aceeași părere de prima dată, dar Franța și Germania au realizat deja multe împreună", a subliniat Angela Merkel.

Președintele francez a făcut mai multe propuneri de reforme instituționale pentru Europa, ca un buget european sau un ministru de finanțe pentru zona euro, însă negocierile se anunță delicate, Angela Merkel fiind supusă unui acord de coaliție pentru a guverna la Berlin.

"În privința zonei euro, a politicii migratorii, de apărare, comerciale, de cercetare, educaționale și în marile domenii pe care le-am putut defini, vom propune, până în iunie, o foaie de parcurs ambițioasă pentru această refondare și vom depune toată energia necesară în acest scop", a declarat Emmanuel Macron.

Un summit european, care se anunță crucial, este prevăzut la 28 și 29 iunie.

Cu atât mai mult, cu cât alți parteneri nu văd obligatoriu cu ochi buni coordonarea franco-germană asupra destinelor europene.

"Asta nu înseamnă că noi, celelalte țări din UE, vom lua de bun tot ce decid germani și francezii. Nu vom sta doar să încuviințăm", a atras deja atenția vineri premierul Olandei, liberalul Mark Rutte.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău