Angela Merkel se așteaptă la negocieri complicate pentru desemnarea viitorilor șefi de instituții ale UE

  • 22 Iunie 2019 09:31
Angela Merkel se așteaptă la negocieri complicate pentru desemnarea viitorilor șefi de instituții ale UE

Cancelarul german Angela Merkel se așteaptă la negocieri complicate pentru desemnarea viitorilor șefi de instituții europene, după ce summitul de la Bruxelles a eșuat în încercarea de a ajunge la un acord în acestă privință, transmite Radio România Actualități.

Șeful grupului popular european, Manfred Weber, susținut de doamna Merkel pentru conducerea Comisiei Europene a întâmpinat o opoziție susținută, mai ales din partea Franței, dar, potrivit Reuters și din partea Grupului de la Vișegrad.

Comentatorii interpretează rezultatul de la Bruxelles ca pe o nouă dovadă a erodării puterii cancelarului german.

Angela Merkel nu mai crede că Manfred Weber sau alt candidat la vârf are șanse realiste de a deveni șef al Comisiei Europene.

După încheierea summitului, ea a subliniat că ia în serios evaluarea președintelui Consiliului European, Donald Tusk, potrivit căruia niciunul dintre candidații la vârf nu are majoritate în Consiliul European. Cel mai important lucru este evitarea situației în care Parlamentul European respinge candidatul propus de Consiliul, ajungându-se la o criză, a avertizat Angela Merkel.

Unii comentatori afirmă că șefa guvernului german trebuie să deschidă calea pentru un compromis la nivel european în ceea ce privește ocuparea posturilor importante, menținând principiului 'Spitzenkandidat' și, în același timp, satisfăcând dorințele Franței pentru un executiv european puternic. Angela Merkel a încercat să alunge impresia că relația sa cu liderul de la Paris traversează o fază mai dificilă ca niciodată.

„Ne respectăm reciproc și afirm foarte clar că nu doresc să iau o hotărâre împotriva Franței, cum nici Franța nu vrea să iau o hotărâre împotriva Germaniei, deci trebuie să ne punem de acord”, a spus cancelarul german. 

Negocierea posturilor de conducere din Uniunea Europeană continuă sub medierea președintelui Consiliului, Donald Tusk, și un summit special a fost anunțat pentru 30 iunie, cu două zile înainte de prima sesiune a noului Parlament European.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău