Angela Merkel respinge posibilitatea unei aderări rapide a Georgiei la NATO

  • 24 August 2018 14:10
Angela Merkel respinge posibilitatea unei aderări rapide a Georgiei la NATO

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a respins vineri ipoteza unei aderări rapide a Georgiei la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), ai cărei oficiali au promis în 2008 acestei foste republici sovietice că va putea adera într-o zi la Alianță, informează AFP.

"Nu văd o aderare rapidă la NATO pentru Georgia, aceasta este poziția Germaniei", a declarat Merkel în timpul unei întâlniri cu studenții Universității din Tbilisi, capitala acestei țări din Caucazul de Sud. "Lucrurile se întâmplă în mod gradual", a adăugat ea, în condițiile în care autoritățile georgiene și-au fixat drept obiectiv aderarea la Uniunea Europeană (UE) și la NATO.

În timpul summitului NATO care a avut loc în 2008 la București, liderii țărilor din NATO i-au promis Georgiei că într-o zi ea va putea deveni membră a acestei organizații, însă - la presiunile Angelei Merkel și ale președintelui de atunci al Franței, Nicolas Sarkozy - au refuzat să-i acorde acestei țări statutul de candidat oficial, amintește AFP.

Georgia s-a opus apoi Rusiei în timpul unui război-fulger, care s-a soldat cu recunoașterea de către Moscova a independenței celor două republici separatiste proruse, Osetia de Sud și Abhazia, ce s-au separat de Georgia în 1992. Rusia menține în prezent o puternică prezență militară în aceste două republici, spre marea nemulțumire a Georgiei, care denunță o "ocupație". "Este o ocupație peste circa 20% din teritoriul georgian și o mare nedreptate", a declarat vineri Angela Merkel în fața studenților georgieni.

Într-un gest simbolic, ea s-a deplasat de asemenea la frontiera administrativă cu Osetia de Sud, unde polițiștii de frontieră au instalat sârmă ghimpată.

Îngrijorată de prezența forțelor NATO lângă frontierele sale, Rusia se opune în mod categoric aderării Georgiei la Alianța Nord-Atlantică.

Vineri seara, Angela Merkel se va deplasa în Armenia, iar sâmbătă va desfășura o vizită în Azerbaidjan, pentru a îndemna la o "soluționare pașnică, prin consens", a conflictului între cele două foste republici sovietice din Caucazul de Sud, care își dispută controlul asupra regiunii separatiste Nagornîi Karabah, potrivit serviciului de presă al cancelariei germane.

În Azerbaidjan, Merkel va purta de asemenea discuții asupra cooperării energetice cu această țară bogată în hidrocarburi și ale cărei resurse energetice sunt considerate o eventuală alternativă la gazul și petrolul livrate de Rusia în Europa.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12
Câțiva nori
Umiditate:93 %
Vint:4,1 m/s
Fri
14
Sat
13
Sun
13
Mon
15
Tue
17

Curs oficial BNM 28 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4945 0.0872
USD 17.6942 -0.0237
RON 4.0244 0.0178
UAH 0.6558 -0.0019
RUB 0.2497 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău