Angela Merkel | North Stream 2 nu poate fi realizat fără implicarea Ucrainei

  • 10 Aprilie 2018 15:09
Angela Merkel | North Stream 2 nu poate fi realizat fără implicarea Ucrainei

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a avertizat marți că proiectul gazoductului ruso-german Nord Stream 2 nu este posibil fără implicarea Ucrainei în tranzitul de gaz din Rusia spre Europa, însă fără a preciza rolul acestei țări în respectivul tranzit, informează AFP.

„Nu este posibil ca Ucraina să nu aibă nicio importanță în tranzitul de gaz din cauza (gazoductului) Nord Stream”, a insistat cancelarul german, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele ucrainean Petro Poroșenko.

Acest gazoduct, criticat de unele țări membre ale Uniunii Europene (UE) și de Kiev, ar urma să permită ca mai mult gaz rusesc să ajungă direct în Germania, prin Marea Baltică, ocolind Ucraina, care ar fi privată de drepturile de tranzit plătite de Moscova ce asigură un venit important.

Într-un interviu acordat cotidianului german Handelsblatt, Poroșenko a cerut abandonarea acestui proiect-pilot de către gigantul rus Gazprom și la care Germania este o asociată importantă, acuzând Rusia că vrea să impună „o blocadă economică și energetică” împotriva Ucrainei. Un prim gazoduct, Nord Stream 1, este deja în funcțiune.

„Un proiect fără claritate asupra rolului Ucrainei în tranzit nu este posibil”, a estimat Merkel, adăugând că 'există de asemenea alți factori politici de luat în considerare'.

Germania a susținut multă vreme că Nord Stream 2 este un proiect strict 'comercial' și a ridicat la sfârșitul lui martie ultimele obstacole în calea construcției și exploatării gazoductului rus în apele sale teritoriale.

Anunțul neașteptat al cancelarului german lasă să se întrevadă un nou litigiu cu Moscova, în timp ce tensiunile ruso-occidentale nu au încetat să se amplifice în ultimii ani, în special din cauza conflictului din Estul Ucrainei, în care regimul de la Kiev luptă împotriva separatiștilor proruși. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău