Angela Merkel | Nord Stream 2 nu va face Germania dependentă de gazul rusesc

  • 07 Februarie 2019 17:08
Angela Merkel | Nord Stream 2 nu va face Germania dependentă de gazul rusesc

Germania nu va deveni dependentă de gazele rusești din cauza proiectului Nord Stream 2, a susținut joi cancelarul Angela Merkel. Ea a insistat că Ucraina trebuie să rămână o țară de tranzit pentru gazele livrate de Rusia, informează agenția Reuters, preluată de Agerpres.

"Devenim dependenți de Rusia din cauza acestei a doua conducte de gaz? Eu zic că nu, dacă ne diversificăm în același timp'' sursele de aprovizionare, a declarat Merkel la Bratislava, unde s-a întâlnit cu liderii țărilor din Grupul de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria).

Potrivit unor surse diplomatice ale Reuters, Germania face presiuni asupra altor state europene pentru a bloca o propunere a Uniunii Europene de reglementare a Nord Stream 2, înaintea unei reuniuni importante programate vineri pe această temă; principala problemă ar fi să convingă Franța.

În prezent, Rusia livrează gaze naturale Germaniei printr-o mai multe conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, compania rusă Gazprom și firmele europene E.ON, Wintershall, Shell, OMV și Engie au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream 2, care presupune construcția a încă două conducte pe lângă cele două deja existente. Capacitatea de transport a gazelor rusești pe ruta alternativă la cea prin Ucraina ar urma să se dubleze, ajungând la 110 miliarde de metri cubi pe an.

Președintele american Donald Trump a criticat de mai multe ori proiectul, iar în ianuarie anul acesta, administrația de la Washington a trimis o scrisoare companiilor germane implicate, amenințând cu sancțiuni. Ambasada americană de la Berlin a confirmat atunci, pentru AFP, o dezvăluire a cotidianului Bild legată de presiunile Statelor Unite împotriva facilitării exportului de gaze din Rusia. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău