Angela Merkel îndeamnă Belarus să ajute migranții în loc să-i trimită în UE

  • 11 Septembrie 2021 19:27
Angela Merkel îndeamnă Belarus să ajute migranții în loc să-i trimită în UE

Cancelarul german Angela Merkel a îndemnat sâmbătă Republica Belarus să ajute migranții, în loc să-i trimită de cealaltă parte a frontierei, spre Uniunea Europeană, calificând aceste acțiuni drept "atacuri hibride", informează AFP și dpa, citat de AGERPRES.

Aflată în vizită în Polonia, Angela Merkel a făcut referire la actualul aflux de migranți, majoritatea originari din Orientul Mijlociu, în mai multe state din estul UE - Lituania, Letonia și Polonia - via Belarus.

"Belarus trebuie să realizeze că persoane fără apărare ce provin din alte regiuni sunt folosite ca ținte pentru atacuri hibride", a declarat Angela Merkel într-o conferință de presă susținută împreună cu premierul polonez Mateusz Morawiecki, calificând aceste atacuri drept "complet inacceptabile".

Organizații umanitare ar trebui să poată veni în ajutor acestor migranți, a spus cancelarul federal german, precizând că "Polonia ar trebui de asemenea să fie deschisă" acestei idei și adăugând că a discutat acest subiect cu președintele rus Vladimir Putin.

UE îl suspectează pe Aleksandr Lukașenko, președintele belarus, că îi încurajează pe migranți să treacă frontiera, ca represalii la sancțiunile împotriva regimului său.

Mii de migranți au traversat sau au încercat să traverseze frontiera în ultimele luni, un aflux fără precedent pentru regiune.

Polonia a reacționat trimițând 2.000 de soldați la frontieră, lansând construcția unui gard din sârmă ghimpată și introducând starea de urgență la frontiera sa cu Belarus.

Criticii guvernului populist de dreapta al Poloniei îl acuză că utilizează tema imigrației în scopuri electorale și că nu își face datoria de a acorda asistență migranților.

Angela Merkel a precizat că aceasta este ultima sa vizită la Varșovia în calitate de cancelar federal, funcție pe care o va părăsi în urma alegerilor din 26 septembrie.

Merkel se va deplasa la Paris joia viitoare, pentru un dineu de lucru cu președintele francez Emmanuel Macron.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău