Angela Merkel i-a cerut lui Vladimir Putin să facă presiuni asupra guvernului de la Minsk pentru că „instrumentalizarea migranților este inumană”
-
10 Noiembrie 2021 16:22
Cancelarul german Angela Merkel i-a transmis telefonic președintelui rus Vladimir Putin că „instrumentalizarea migranților” de către Belarus este „inumană și inacceptabilă” și i-a cerut acestuia să facă presiuni asupra guvernului de la Minsk, a declarat miercuri purtătorul său de cuvânt, într-un mesaj pe Twitter, potrivit caleaeuropeana.ro.
În stenograma convorbirii telefonice publicată miercuri de Kremlin se arată că Putin „a propus să se stabilească o discuție despre problemele apărute în contactele directe ale reprezentanților statelor membre ale UE cu Minskul”. De asemenea, se precizează că Putin și Merkel „au convenit să continue conversația pe această temă”.
Rusia este un aliat apropiat al guvernului din Belarus, în timp ce Germania este o destinație favorită pentru migranții care ajung în Uniunea Europeană.
Menționăm că premierul polonez Mateusz Morawiecki l-a acuzat marți pe președintele rus Vladimir Putin că se află în spatele crizei migranților de la granița dintre Belarus și Polonia: „Acest atac pe care îl conduce Lukașenko își are creierul la Moscova, creierul este președintele Putin”, citează BBC.
El i-a mai acuzat pe liderii de la Kremlin și de la Moscova și că încearcă să destabilizeze Uniunea Europeană – din care cele două țări nu fac parte – permițând migranților să călătorească prin Belarus și să intre în blocul european.
Morawiecki a descris situația ca fiind „un nou tip de război în care oamenii sunt folosiți ca scuturi umane” și a declarat că Polonia are de-a face cu o „punere în scenă” care este menită să creeze haos în UE, scrie sursa citată.
La rândul său, Kremlinul acuzase anterior Uniunea Europeană pentru criza migranților de la granița dintre Belarus și Polonia, afirmând că aceasta nu reușește să își respecte propriile valori umanitare și că încearcă să „sugrume” Belarusul prin planurile de a închide o parte a graniței.
Cel puțin 2.000 de migranți sunt blocați la graniță în condiții de îngheț.
Liderul Belarusului, Alexander Lukașenko, neagă afirmațiile conform cărora trimite oameni peste graniță ca represalii pentru sancțiunile UE.
Imaginile video arată mulțimi de oameni de partea belarusă a gardului de sârmă ghimpată de la granița cu Polonia. Unii dintre ei încearcă să treacă forțat folosind foarfece, trunchiuri de copac și forța grupului, în timp ce gărzile poloneze îi resping folosind ceea ce pare a fi gaz lacrimogen.
Mulți dintre migranți sunt bărbați tineri, dar există și femei și copii, majoritatea din Orientul Mijlociu și Asia. Aceștia campează în corturi chiar în interiorul Belarusului, blocați între gărzile poloneze pe de o parte și gărzile belaruse pe de altă parte.
În context, Consiliul UE a adoptat marți o decizie de suspendare parțială a aplicării acordului UE-Belarus privind facilitarea eliberării vizelor ca răspuns la atacul hibrid în curs lansat de regimul de la Minsk.
De asemenea, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a solicitat, luni, statelor membre să impună noi sancțiuni împotriva regimului Lukașenko, despre care Parlamentul European a spus că trebuie adus în fața Curții Internaționale de Justiție.
Germania, prin ministrul de externe Heiko Maas, a transmis miercuri că UE nu poate fi șantajată, iar sancțiunile împotriva regimului din Belarus vor fi extinse.
Mai mult, NATO s-a alăturat Uniunii Europene, condamnând „tactica hibridă inacceptabilă” a regimului Lukașenko la granița cu Polonia.