Angela Merkel: Germanii vor fi întotdeauna recunoscători Ungariei pentru ajutorul acordat reunificării țării

  • 19 August 2019 10:40
Angela Merkel: Germanii vor fi întotdeauna recunoscători Ungariei pentru ajutorul acordat reunificării țării

Germanii vor fi mereu recunoscători Ungariei pentru contribuția avută la reunificarea Germaniei - a spus Angela Merkel, cancelarul german, în mesajul video obișnuit de sâmbătă, în care a amintit de "Picnicul Paneuropean" organizat în urmă cu 30 de ani lângă orașul ungar Sopron, scrie RADOR.

Cu ocazia evenimentului care a avut loc pe 19 august 1989, la granița ungaro-austriacă “a fost deschisă o poartă vamală și 700 de persoane din fosta RDG (n.red. – Republica Democrată Germană) au profitat de ocazie și au fugit în Vest”. “Prin aceasta, Ungaria a contribuit la împlinirea minunii care a fost reunificarea germană” - a subliniat Angela Merkel.

Ungaria a avut curajul să facă posibilă evadarea, prin deschiderea graniței, pentru oamenii sosiți din RDG, ceea ce a reprezentat “un element de construcție foarte important” al drumului care a dus la dărâmarea zidului Berlinului și realizarea reunificării germane - a formulat cancelarul, adăugând că procesul a fost asistat și de alte țări din regiune, precum Polonia sau Cehoslovacia. Procesul a condus, în cele din urmă, la “unificarea Europei și depășirea Războiului Rece” și astfel s-a format “un mare nou parteneriat cu statele Europei Centrale și de Est, pe care astăzi îl putem trăi în comun în Uniunea Europeană și în NATO” - a precizat Angela Merkel.

Cancelarul a vorbit și despre faptul că evenimentele petrecute în urmă cu 30 de ani au produs efecte profunde în viața oamenilor și, deși au fost unii care au avut parte de experiențe amare, deoarece, spre exemplu, și-au pierdut locul de muncă, majoritatea consideră că au fost schimbări pozitive. Pe lângă multele sarcini ce trebuie rezolvate, este, totuși, “o mare bucurie să trăiești în democrație și libertate” - a menționat cancelarul german. Aniversarea a 30 de ani de la deschiderea graniței va fi marcată luni la Sopron în prezența Angelei Merkel. Cancelarul german și premierul ungar, Viktor Orbán, vor participa la o slujbă ecumenică, iar Merkel va rosti un discurs în biserica evanghelică, după care vor urma discuții bilaterale în cadrul unei mese festive.

Sursa:Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău