Angela Merkel | Este în interesul Germaniei să-și asume o mai mare responsabilitate la nivel global

  • 31 Decembrie 2018 11:33
Angela Merkel | Este în interesul Germaniei să-și asume o mai mare responsabilitate la nivel global

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat luni că este în interesul Germaniei să-și asume o mai mare responsabilitate la nivel global într-un moment în care multilateralismul este obiectul unor atacuri constante, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În alocuțiunea sa tradițională de Anul Nou, Merkel a menționat faptul că vechile certitudini din jurul cooperării internaționale sunt puse la încercare și că este de datoria Germaniei să "se mențină, să argumenteze și să lupte pentru propriile convingeri''.

Niciuna dintre provocările globale, cum ar fi schimbările climatice, mișcările migratorii sau lupta împotriva terorismului, nu va putea fi rezolvată de o singură țară, a avertizat cancelarul german.

"Pentru binele nostru, dorim să răspundem la toate aceste provocări și putem face aceasta cu atât mai bine luând în considerare interesele altora", a spus cancelarul german în discursul său care va fi difuzat în întregime la ora locală 18.00.

"Este lecția a două războaie mondiale din secolul trecut", a subliniat Angela Merkel, avertizând totuși că "certitudinile cooperării internaționale sunt puse la încercare".

"În interesul nostru, trebuie să ne asumăm mai multă responsabilitate", a continuat Angela Merkel.

Potrivit cancelarului, Germania, care va deține în 2019 și 2020 unul dintre locurile de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, va promova "soluțiile globale".

Merkel s-a angajat, de asemenea, să crească ajutoarele umanitare și de dezvoltare precum și bugetul pentru apărare.

Deși nu l-a citat în mod special pe președintele american în acest discurs, afirmațiile sale se disting din nou de criticile lui Donald Trump împotriva multilateralismului.

Cu ocazia Adunării Generale a ONU în septembrie, președintele american a respins "ideologia globalizării", preferând "doctrina patriotismului".

Câteva zile mai târziu, cancelarul german a reacționat, avertizând împotriva tentației de a "distruge" multilateralismul, și în special ONU.

"Dar a distruge ceva fără să fi dezvoltat ceva nou este extrem de periculos și poate distruge ordinea actuală care garantează pacea mai repede decât credem noi", a avertizat Angela Merkel în cadrul unui miting electoral pentru alegerile legislative regionale din Bavaria.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău