Angela Merkel deplânge absența unor reguli comune pentru călătoriile în UE

  • 22 Iunie 2021 17:32
Angela Merkel deplânge absența unor reguli comune pentru călătoriile în UE

Cancelarul german Angela Merkel a deplâns marți absența regulilor comune în Uniunea Europeană privind circulația persoanelor în spațiul blocului comunitar, pe fondul îngrijorărilor țărilor membre cu privire la răspândirea variantei Delta a COVID-19, relatează AFP.

'Regret că până în prezent nu am putut ajunge la o atitudine comună la nivelul statelor membre privind regulile de călătorie', a declarat șefa guvernului german în cadrul unei conferințe de presă la Berlin susținută împreună cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

'Avem acum această situația în Portugalia, care poate putea fi probabil evitată. De aceea trebuie să muncim și mai mult', a adăugat ea, în contextul în care Lisabona s-a declarat foarte alarmată de recrudescența COVID-19.

Contrar relaxării măsurilor sanitare în mai multe țări europene, guvernul portughez a trebuit să ia măsuri restrictive, interzicând intrarea și ieșirea în weekend în regiunea Lisabonei.

Săptămâna trecută, Portugalia a înregistrat cel mai ridicat nivel zilnic de noi contaminări din februarie.

'Am avansat în ultimele luni', a nuanțat totuși Angela Merkel. 'Dar nu până acolo unde mi-aș fi dorit să fie Uniunea Europeană', a afirmat ea, în timp ce joi și vineri urmează să aibă loc un summit european.

La rândul său, Ursula von der Leyen a apreciat că 'nu este decât o chestiune de timp' până când varianta Delta va deveni varianta dominantă pe continent.

'Este important de continuat vaccinarea cât se poate de repede', a adăugat ea, argumentând că este vorba de o cursă contracronometru împotriva acestei variante mai contagioase.

Cele 27 de state membre s-au pus recent de acord cu privire la coordonarea măsurilor lor pentru a facilita călătoriile în cadrul UE în perioada estivală prin adoptarea certificatul digital al UE privind COVID, dar au spus că iau în calcul posibilitatea reintroducerii restricțiilor în cazul apariției unei noi variante de coronavirus.

De la 1 iulie, o persoană care dispune de certificatul digital al UE privind COVID - atestând fie că a fost vaccinată, fie făcând dovada unui test negativ sau că a trecut prin boală și are imunitate la infecție - ar trebui să poată călători în spațiul blocului comunitar fără restricții, cum ar fi teste suplimentare sau carantină, precizează AFP.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău