Angela Merkel cere „solidaritate” în problema migrației și este rezervată față de propunerile Franței privind zona euro

  • 14 Decembrie 2017 17:24
Angela Merkel cere „solidaritate” în problema migrației și este rezervată față de propunerile Franței privind zona euro

Cancelarul german Angela Merkel a cerut joi mai multă 'solidaritate' între țările Uniunii Europene în chestiunea migrației, ea răspunzând astfel cererii președintelui Consiliului European, Donald Tusk, de a se renunța la cotele obligatorii de refugiați, informează agenția EFE.

Această 'solidaritate' între statele UE trebuie să se manifeste atât în 'ordonarea și gestiunea' fluxurilor migratorii, cât și în a primi migranți, consideră Merkel, care a susținut o politică a ușilor deschise pentru migranți, astfel că în Germania au sosit din anul 2015 peste un milion de solicitanți de azil.

'Nu se poate să nu existe solidaritate internă', a continuat Merkel în declarația dată presei la sosirea la Consiliul European, insistând că statele din prima linie a fluxurilor migratorii suportă o presiune prea mare, prin urmare în opinia ei se impune revizuirea Regulamentului de la Dublin, ce reglementează soluționarea cererilor de azil în UE.

Liderii statelor UE discută la summit joi seara despre revizuirea acestui regulament, care face referire în special la propunerea deja aprobată de Parlamentul European privind instituirea unor cote obligatorii și permanente de refugiați. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a cerut renunțarea la astfel de cote, solicitare dezaprobată de Comisia Europeană.

Pe de altă parte, Merkel a părut mai ambiguă în chestiunea reformei zonei euro, deși a subliniat că este important să se 'consolideze Uniunea Economică și Monetară'. Cât despre propunerile avansate de președintele francez Emmanuel Macron privind un buget comun al zonei euro și crearea unui post de ministru de finanțe al acestei zone, cancelarul german a spus că intenționează să pună pe masă în această dezbatere faptul că important este să se vorbească 'nu doar despre bani', ci și de alte chestiuni, precum 'competitivitatea' și 'eficiența'.

Astfel, în opinia Angelei Merkel prioritatea trebuie să fie creșterea competitivității zonei euro și omogenizarea diferitelor economii.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău