Angela Merkel: Berlinul și Algerul vor colabora mai strâns pentru repatrierea algerienilor aflați ilegal în Germania

  • 18 Septembrie 2018 07:59
Angela Merkel: Berlinul și Algerul vor colabora mai strâns pentru repatrierea algerienilor aflați ilegal în Germania

Cancelarul german Angela Merkel, care întreprinde o vizită în Algeria, a afirmat luni că Berlinul și Algerul doresc să găsească modalități de intensificare a repatrierii algerienilor care trăiesc ilegal în Germania, relatează Reuters.

De când aproximativ un milion de solicitanți de azil au ajuns în Germania în 2015, guvernul dnei Merkel a insistat asupra modalităților de intensificare a procesului de repatriere a persoanelor ale căror cereri de azil au fost respinse.

Această chestiune a atras atenția în mod deosebit în relația cu Africa de Nord când tunisianul Anis Amri a ucis 12 persoane la un târg de Crăciun la Berlin în decembrie 2016. Expulzarea lui Amri a fost amânată din cauză că el nu avea un pașaport valabil, ceea ce reprezintă o sursă de frustrare pentru oficialii germani care au de-a face cu ambasadele tunisiană, algeriană și marocană.

''Am discutat despre modul de a eficientiza returnarea celor care nu au dreptul de a sta'' în Germania, a declarat dna Merkel, în cursul vizitei sale de o zi, când a fost întrebată despre expulzările algerienilor. Ea nu a oferit detalii în această chestiune.

Premierul algerian Ahmed Ouyahia a afirmat că guvernul său dorește să rezolve cât mai repede posibil cazurile algerienilor care urmează să fie expulzați, cu condiția ca identitatea lor să fie stabilită. Potrivit autorităților germane, aproximativ 3.700 de algerieni sunt pasibili de expulzare din Germania.

''Algeria își ia înapoi copiii'', a declarat el, adăugând că noua tehnologie digitală va face mai ușoară identificarea lor.

Media germane au relatat că numărul algerienilor ale căror cereri de azil au fost respinse și care au fost expulzați din Germania a crescut la 504 în 2017, de la 57 în 2015.

Germania dorește să declare Algeria, ca și în cazul Tunisiei și al Marocului, drept o țară sigură de origine, ceea ce va face mai ușoară expulzarea solicitanților de azil proveniți de acolo. Mai puțin de 2 % din solicitanții algerieni de azil în Germania au primit un statut de protecție.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău