Angela Merkel atrage atenția la ultimul său summit NATO: Provocările cu care ne confruntăm sunt Rusia și China

  • 14 Iunie 14:51
Angela Merkel atrage atenția la ultimul său summit NATO: Provocările cu care ne confruntăm sunt Rusia și China

Liderii țărilor NATO vor discuta la summitul de la Bruxelles subiecte precum provocările reprezentate de Rusia și China, a declarat luni cancelarul german Angela Merkel, subliniind necesitatea de a răspunde campaniilor de dezinformare ale Moscovei, transmite Reuters.

La sosirea la summit, Merkel a spus că liderii vor discuta de asemenea despre modalitățile prin care ar putea lucra cu Georgia și Ucraina, două țări care caută legături mai strânse cu NATO ca un bastion împotriva amenințării venite din partea vecinei lor Rusia, informează Agerpres.

“Problemele de pe agenda de astăzi ne preocupă pe toți. În primul rând provocarea cu care ne confruntăm: Rusia, dar și regiunea indo-pacifică cu China în măsură din ce în ce mai mare”, a spus ea.

“Provocările hibride devin din ce în ce mai importante: atacurile cibernetice și în special în legătură cu Rusia, campaniile de dezinformare”, a adăugat Merkel. 

Potrivit caleaeuropeana.ro, summitul din capitala Belgiei, primul de la izbucnirea pandemiei, are o încărcătură specială pentru aliați. Asemenea summitului G7 care s-a desfășurat în Marea Britanie, reuniunea nord-atlantică de la Bruxelles va fi ultima pentru cancelarul german Angela Merkel, care nu va mai candida pentru un al cincilea mandat la alegerile generale din septembrie. Din 2005 și până în 2021, Merkel a participat la 11 summit-uri NATO, co-găzduind în 2009, la Strasbourg – Kehl, alături de președintele Franței summitul aniversar al Alianței Nord-Atlantice, pentru a marca 60 de ani de la înființarea NATO.

De asemenea, este pentru prima oară când noul președinte al SUA, Joe Biden, se întâlnește cu liderii aliați, iar mesajul cu care acesta va fi prezent are rolul de a relansa Alianța după epoca Donald Trump. 

Liderii celor 30 de state membre ale Alianței Nord-Atlantice se întrunesc, luni, la Bruxelles la un summit crucial pentru viitorul NATO, unde vor decide elaborarea unui nou Concept Strategic axat pe consolidarea Alianței drept unic forum de consultare politică transatlantică, pe întărirea rolului său militar și pe intensificarea capacității de proiecție globală pentru a face față, în premieră, ascensiunii Chinei și comportamentului agresiv al Rusiei.

În ce privește România, președintele Klaus Iohannis va pleda pentru consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic aliat, în special în regiunea Mării Negre. De asemenea, însoțit de ministrul de externe Bogdan Aurescu și ministrul apărării naționale Nicolae Ciucă, președintele Iohannis va susține procesul de adaptare a NATO la actualul context de securitate, astfel încât organizația să devină mai puternică politic și militar.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:0,89 m/s
Fri
16
Sat
13
Sun
8
Mon
5
Tue
7

Curs oficial BNM 21 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1857 0.0281
USD 17.3514 0.0614
RON 4.0782 0.0058
UAH 0.6625 0.0038
RUB 0.2445 0.0004
Arhivă Radio Chișinău