Angela Merkel, lăudată pentru ”maratonul incredibil” din ultima săptămână

  • 13 Februarie 2015 17:55
Angela Merkel, lăudată pentru ”maratonul incredibil” din ultima săptămână

Kiev, Moscova, Munchen, Washington, Ottawa, Minsk și Bruxelles - toate acestea în doar o săptămână de lucru pentru cancelarul german Angela Merkel, ale cărei eforturi pentru un acord de pace în Ucraina și pentru păstrarea Greciei în zona euro i-au adus laude chiar și din partea celor mai aprigi critici.''Nu mă simt rău, iar săptămâna nici măcar nu s-a…

Kiev, Moscova, Munchen, Washington, Ottawa, Minsk și Bruxelles - toate acestea în doar o săptămână de lucru pentru cancelarul german Angela Merkel, ale cărei eforturi pentru un acord de pace în Ucraina și pentru păstrarea Greciei în zona euro i-au adus laude chiar și din partea celor mai aprigi critici.

''Nu mă simt rău, iar săptămâna nici măcar nu s-a încheiat. Mâine este o zi de lucru'', a declarat joi Merkel, după ce a negociat timp de 16 ore, la Minsk, un acord de încetare a focului în estul Ucrainei, ulterior plecând la Bruxelles pentru a participa la Consiliul European informal, unde s-a discutat, printre altele, și problema datoriei Greciei.

Sub o fotografie cu Angela Merkel (60 de ani) realizată la finalul discuțiilor de la Minsk, cotidianul german Bild a scris plin de entuziasm că șefa guvernului german ''a făcut în două zile ceea ce alții fac într-o săptămână de muncă''.

Întrebat cum reușește Merkel să facă ceea ce ziarul Die Welt a numit un ''maraton incredibil'', un colaborator de-al cancelarului german a explicat că este vorba despre rezistență și concentrare - dar și de multă apă consumată. ''Nu este niciun secret. Nu are niciun program de fitness și nu face yoga sau altceva de acest gen. Are pur și simplu o sănătate solidă'', a adăugat consilierul.

Poziția Angelei Merkel ca politician dominant al Europei pare de nezdruncinat, președintele francez Francois Hollande jucând un rol de susținător puternic, iar premierul britanic David Cameron având un rol secundar în soluționarea crizei din Ucraina și irelevant - Marea Britanie nefiind în zona euro - în dosarul datoriei Greciei.

Publicația austriacă Die Presse consideră chiar că 'nimic nu funcționează în Europa fără Merkel'', adăugând: ''Cine altcineva l-ar fi readus la masa negocierilor pe președintele rus Vladimir Putin?''.

Chiar și liderul grupului parlamentar al partidului Die Linke (extrema stângă), Gregor Gysi, s-a simțit obligat să-și scoată pălăria în fața eforturilor depuse de Merkel și Hollande, afirmând că aceștia ''merită apreciere'' pentru acordul încheiat la Minsk.

Dar Merkel, al cărei stil pragmatic este cunoscut pe scena politică, a avertizat că înțelegerea dintre Putin și președintele ucrainean Petro Poroșenko oferă doar un ''licăr de speranță''.

''Laudele pentru inițiativa pornită alături de Hollande la Moscova și Kiev sunt meritate, dar încă există riscul unor pași înapoi, astfel că ar fi greșit de spus că problema a fost rezolvată'', a afirmat un oficial guvernamental german, sub acoperirea anonimatului.

Experții în politică externă sunt întru totul de acord. ''Este prea devreme să o ridicăm în slăvi pe Merkel pentru inițiativa sa politică de pace'', este de părere Thomas Risse, de la Universitatea Liberă din Berlin, adăugând că ea nu are nicio influență asupra respectării sau nu a acordului de încetare a focului începând din 15 februarie.

Programul febril al cancelarului german continuă săptămâna viitoare, cu vizite la Vatican și Paris. Merkel a ținut să le reamintească reporterilor că nu este vorba doar despre geopolitică, ci există și chestiuni interne ce trebuie soluționate: ''Nimic foarte dramatic, dar chestiuni care trebuie și ele să fie rezolvate''.

Revenind la Berlin, Merkel are prevăzute pentru sâmbătă discuții privind problemele fiscale cu ministrul de finanțe Wolfgang Schauble, iar duminică seară va urmări alegerile locale din Hamburg, probabil după o scurtă odihnă în cursul dimineții, conchide Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău