Angela Grămadă: Legătura economică dintre R. Moldova și România ar putea să aducă R. Moldova mult mai aproape de UE
-
11 Decembrie 2023 08:23
Decizia Consiliului European din această săptămână privind deschiderea negocierilor cu UE pentru R. Moldova este una politică, dar au existat cazuri în care anumite decizii ale Consiliului au fost adaptate situațiilor interne sau situațiilor regionale ale statelor care doresc această integrare europeană și care fac demersurile necesare în acest sens, a declarat Angela Grămadă, președintele Asociației Experts for Security and Global Affairs, în cadrul emisiunii „Impact Global” de la TVR MOLDOVA.
Decizia poate fi adaptată fiecărui stat care va fi supus discuției ca și caz în Consiliul UE de săptămâna viitoare, mai menționează sursa citată.
Angela Grămadă a mai declarat că indiferent de decizia Consiliului European, R. Moldova trebuie să-și continue parcursul european, dar și să lucreze asupra reformelor asumate în acest parcurs.
„Nu pot să spun că există proiecte prioritare de pe agenda Chișinău-Bruxelles, ci mai degrabă de pe agenda Chișinăului pentru că ele sunt foarte clare și au fost și exprimate, au fost monitorizate în același timp reformele care au fost implementate și pentru autoritățile de la Chișinău devine foarte clar că reforma în domeniul justiției este una dintre pietrele care pot să tragă R. Moldova înapoi. Și dacă sistemul se va opune acestei reforme, nu vor fi întreprinse măsurile necesare pentru a scăpa de acel flagel în R. Moldova atunci recomandările Comisiei și Consiliului ar putea să revină din când în când anume asupra acestei teme. Pe de altă parte, agenda de securitate este cea care a împins R. Moldova înainte, care a adus-o mai aproape de UE, fiind prea conștienți acești oficiali europeni că R. Moldova este mult prea vulnerabilă ca să facă față acestor riscuri și provocări de una singură. În plus, cred că R. Moldova ar trebui să fie din ce în ce mai activă și să interacționeze din ce în ce mai mult, nu că nu ar face-o în prezent, cu autoritățile de la București, pentru că acea conexiune economică, mult mai aprofundată, și de care se vorbește în ultimii câțiva ani va putea să creeze acele legături între cele două state pe care nu le va putea înlătura nimeni. Deci, legătura economică dintre R. Moldova și România ar putea să aducă R. Moldova mult mai aproape de UE, pentru că îi va genera anumite oportunități, pentru că îi va deschide anumite pieți de desfacere și pentru că va fi un model prin care R. Moldova se va alinia standardelor de producere ale UE. De facto, R. Moldova a adoptat foarte multă legislație, foarte multe standarde internaționale, singura problemă rămâne a fi reforma în domeniul justiției care e pe agenda Chișinăului. Doar în R. Moldova e soluția, iar pentru asta trebuie să se găsească voința politică și trebuie explicat celor din sistem că împotrivirea nu este în beneficiul nimănui”, a afirmat Angela Grămadă.
Angela Grămadă a mai menționat că, în condițiile unui vot negativ, decizia Consiliului European ar putea avea un impact negativ asupra R. Moldova.
„Cu siguranță va avea un impact, cel puțin va depinde foarte mult motivația noastră de a continua, dar nu neapărat de a sista, ci de a continua în același ritm în care am făcut-o până acum. Asta ar însemna că s-ar putea să se tempereze acel ritm prin care au fost adoptate măsuri, prin care au fost organizate vizite oficiale de a convinge partenerii externi. Dar aici depinde și de termenul pe care îl va da Consiliul Uniunii Europene pentru următoarea ședință la care vor discuta aceste puncte de pe agendă. Eu totuși sper să avem o undă verde din partea Consiliului și ca R. Moldova să poată să înceapă negocierile tehnice chiar dacă mai există anumite capitole la care am făcut anumite promisiuni că le vom implementa până în luna martie și din luna martie, practic, nu vor mai exista niciun fel de obiecții față de autoritățile de la Chișinău că ar fi depășit acele obiective pe care și le-au asumat. Decizia este una politică, trebuie să înțelegem acest lucru foarte clar și poate o nuanță pe care e nevoie să o menționăm că au existat cazuri în care anumite decizii ale Consiliului au fost adaptate situațiilor interne sau situațiilor regionale ale statelor care doresc această integrare europeană și care fac demersurile necesare în acest sens. Decizia poate fi adaptată fiecărui stat care va fi supus discuției ca și caz în Consiliul UE de săptămâna viitoare”, a spus Angela Grămadă.