Angela Gheorghiu – una dintre cele mai renumite cântărețe de operă din lume (VIDEO)

  • 27 Iulie 2016 14:16
Angela Gheorghiu – una dintre cele mai renumite cântărețe de operă din lume (VIDEO)

Angela Gheorghiu și-a făcut debutul internațional în 1992 la Royal Opera House cu rolul Mimi din opera La Bohème.

În același an a debutat la Metropolitan Opera New York și la Opera de Stat din Viena. La Royal Opera House a cântat pentru prima dată La Traviata în 1994, legendara reprezentație pentru a cărei transmitere în direct și-a interupt programul obișnuit Radio BBC. De atunci, Angela Gheorghiu a fost o prezență constantă în săli de operă și de concert din lumea întreagă: New York, Londra, Paris, Salzburg, Berlin, Tokyo, Roma, Seul, Venetia, Atena, Monte Carlo, Chicago, Philadelphia, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Balbeck, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Viena, Salzburg, Madrid, Barcelona, Valencia, Praga, Montreal, Toronto, Moscova, Taipei, San Juan, Ljubljana, Shanghai.

A semnat primul ei contract exclusiv cu Decca, în 1995, casa de discuri pentru care a realizat mai multe înregistrări: pe DVD La Traviata cu orchestra Royal Opera House, L’elisir d’amore cu orchestra Operei din Lyon, La Boheme cu orchestra Teatrului Scala din Milano, iar pe CD Arias cu orchestra Teatrului Regio din Torino, Verdi Heroines cu Orchestra Simfonică “Giuseppe Verdi”, My World și Mysterium cu London Philharmonic Orchestra.

Următorul contract de exclusivitate a fost semnat în 1998 cu EMI Classics, pentru care a înregistrat numeroase cocnerte, recitaluri și spectacole, dintre care amintim albumul de duete și arii cu Roberto Alagna și Orchestra Royal Opera House, La Rondine cu London Symphony Orchestra și Romeo et Juliette de Gounod cu Orchestre National du Capitole du Toulouse. Pentru al doilea album de duete cu Roberto Alagna, Verdi per due, a lucrat împreună cu Filarmonica din Berlin dirijată de Claudio Abbado.

Cele mai recente apariții discografice ale Angelei Gheorghiu includ operele complete Madama Butterfly de Giacomo Puccini (EMI, distinsă cu un premiu Gramophone), L’amico Fritz de Pietro Mascagni și Fedora de Umberto Giordano (ambele CD-uri produse de Deutsche Grammophon). Spectacolele live cu La Rondine de la Metropolitan Opera (2009) și Faust de la Royal Opera House (2004) au fost lansate pe DVD de EMI Classics în 2011. Adriana Lecouvreur, producție a Royal Opera House, a fost lansată pe DVD în 2012. În noiembrie 2011, Angela Gheorghiu a lansat Homage to Maria Callas, colecție de arii din creații foarte cunoscute din repertoriul italian și francez, inspirată de cariera și înregistrările Mariei Callas, în care este acompaniată de Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Marco Armiliato. În martie 2015, Warner Classics a lansat colecția aniversară Autograph, de 8 CD-uri și 1 DVD, la 25 de ani de carieră. Toate albumele au fost bine primite de critica de specialitate și au fost onorate cu numeroase premii cum ar fi Gramophone, Echo, Diapason d’Or, Choc du Monde de la Musique în Franța, Premiul Cecilia în Belgia, Deutsche Schallplattenkritik-Preis în Germania, Musica e dischi Foreign Lyric Production în Italia, premiul Criticilor Americani și altele. Angela Gheorghiu a primit titlul de “Artista Anului” la Premiile Classical Brit în 2001 și 2010.

Printre concertele memorabile la care a participat se numără “Michael Jackson și Prietenii” de la Munchen, redeschiderea Royal Opera House (decembrie 1999), a Teatrului Malibran din Veneția (mai 2001) și a Operei din Valencia în prezența Reginei Sofia a Spaniei (octombrie 2005). A participat la spectacolul care a marcat jubileul reginei Elisabeta a II-a, Prom at the Palace (iunie 2002), concert disponibil pe DVD. A cântat pentru Alteța Sa Prințul Charles în diferite ocazii. În 2003 a luat parte la concertul organizat cu ocazia decernării Premiilor Nobel. Angela Gheorghiu interpretează rolul principal în două filme de operă, Tosca și Romeo et Juliette.

Printre cele mai importante apariții în ultimii zece ani se numără La Rondine și Pagliacci de la Royal Opera House, Romeo et Juliette la Choregies d’Orange și la Festivalul de la Salzburg, Faust la Metropolitan Opera New York, Royal Opera house și Opera din Monte Carlo, Simon Boccanegra la Royal Opera House. A susținut de asemenea recitaluri la Salzburg în cadrul Festivalului, la Viena (Musikverein) și concerte la Amsterdam (Jubileul Reginei Beatrix), New York (concertul de Anul nou în compania Orchestrei Filarmonice New York), Philadelphia (cu Orchestra Filarmonica din Philadelphia), Los Angeles, Vancouver și Toronto (aprilie 2011), Seul, Shanghai, Valladolid (mai 2011), la O2 Arena din Londra împreună cu Placido Domingo (iulie 2011), concertul de deschidere a Amfiteatrului grecesc de la Katara, Doha, Qatar în decembrie 2011 (unde a interpretat piese compuse de Vangelis special pentru acest eveniment), un concert în Oman (aprilie 2012) și un concert de gală la Teatro Colon din Buenos Aires, împreună cu Roberto Alagna. In ianuarie 2006 a strălucit în La Traviata la Metropolitan Opera din New York. Trei luni mai târziu, în aprilie, a debutat la Scala in Milano cu un recital, iar în mai a deschis Festivalul de Film de la Cannes. In iunie 2006 a debutat în Tosca la Royal Opera House, într-o producție creată special pentru ea. A revenit la Metropolitan Opera New York pentru Simon Boccanegra și un spectacol de gală cu La Traviata (martie 2007) și la Opera de Stat din Viena pentru La Boheme (noiembrie 2007). Angela Gheorghiu a cântat din nou în La Traviata la Roma si Milano in 2007. Tot în 2007 a deținut rolul principal în premiera mondială a operei Marius et Fanny de Vladimir Cosma la Opera din Marsilia. Spectacolul La Boheme de la Metropolitan Opera New York a fost transmis în cinematografe și a fost văzut de peste un milion și jumătate de spectatori.

Printre alte spectacole transmise în cinema s-au numărat La Traviata de la Milano și Roma și La Rondine din San Francisco și New York. Sezonul de transmisii în cinema 2011/2012 al Royal Opera House a debutat cu trei producții având-o pe Angela Gheorghiu în rolul principal: Faust, în direct, (septembrie 2011), Adriana Lecouvreur (octombrie 2011) și Tosca (noiembrie 2011). In 2010 a debutat în Andriana Lecouvreur, o nouă producție a Royal Opera House. In iunie 2012, Angela Gheorghiu a sărbatorit 20 de ani de la debutul pe scena Operei Regale din Londra, interpretând rolul principal din La Boheme. In martie 2015 a debutat in Werther la Opera de Stat din Viena, sub conducerea muzicala a lui Frederic Chaslin.

Angela Gheorghiu a primit numeroase distincții: “La Medaille Vermeille de la Ville de Paris”, “Officier de l’Ordre des Arts et Lettres” și “Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres” din partea Ministerelor Culturii din Franța și România. In decembrie 2010 i-a fost acordat titlul onorific Doctor Honoris Causa din partea Universității de Arte din Iași și Steaua României, cea mai înaltă decorație oferită de Președintele României. In octombrie 2012 a primit decorația regală “Nihil Sine Deo” din partea Majestății Sale Regelui Mihai I, pentru promovarea culturii românești peste hotare. In octombrie 2014 i-a fost acordat titlul onorific Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca.

În 2015, Angela Gheorghiu a susținut concerte în Europa (Verbier, Viena, Londra), Statele Unite ale Americii (Los Angeles și Indiana, septembrie), a făcut primul turneu de concerte în Australia, la Melbourne și Sydney (octombrie), Balul Elena Obraztsova la Moscova (noiembrie) și o producție de operă la Salzburg (Werther). Proiectele de viitor includ concerte la Monte Carlo, Dublin, Londra și Viena și reprezentații cu opera Tosca.

Studioul: RADIO ROMÂNIA IAȘI
Realizator: Daniela Vlad
Redactor prezentator: Daniela Vlad
Voice Over: Daniela Vlad
Operator camera: Bogdan ZLEI
Editor imagine: Iuliana BUBUIANU, Bogdan ZLEI

Sursa: eualegromania.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău